Dříve byl sysel i na českých polích hojný škůdce, kterého je třeba hubit, aby byla úroda obilí co nejvyšší a ztráty co nejmenší. Nyní je hlodavec rozšířený především v jihovýchodní Evropě a Malé Asii velký asi dvacet centimetrů a vážící až 400 gramů v České republice téměř raritou.

Proč tomu tak je, není jasné. Jedna teorie tvrdí, že pro život syslů u nás ubylo přirozených ploch, druhá, že se hranice výskytu druhů přirozeně mění. Proto prý zvíře z dané lokality dočasně či trvale mizí.

O to, aby se sysel vrátil a byl znovu přirozeným obyvatelem Čech, se snaží právě ochranáři z Vlašimi. V nyní už nepoužívané ptačí rozletové voliéře chovají právě sysly. „Než jsme do Pavlovic z bratislavského letiště, kde syslů mají dost, zvířata přivezli, připravili jsme jim u nás celkem pětadvacet nor," připomněl vedoucí záchranné stanice v Pavlovicích Stanislav Němec.

Pro jistotu syslům ochranáři do voliéry přidali i papírové krabičky, které zvířata mohou využívat k ukrytí, než si zvyknou na své nové nory.

Populace sysla obecného je v Česku na kritických hodnotách a vlašimští ochranáři chtějí tento nepříznivý stav změnit. Čekají na rozmnožení syslů, díky nimž pak v některých lokalitách založí nové kolonie tohoto společenského hlodavce. „Chceme tím stabilizovat populaci sysla obecného v České republice," připomněl vedoucí záchranné stanice v Pavlovicích Stanislav Němec.