Ani letos nicméně k opravě chátrající historické budovy nedojde, společnosti se totiž nepodařilo sehnat potřebných 120 milionů korun. Podle jejího ředitele Pavla Štingla bude Památník Šoa žádat ministerstvo kultury o peníze opět letos na podzim.

Nádraží Praha-Bubny.
V areálu nádraží Bubny možná vyroste koncertní sál

Když bude žádost úspěšná, přemění do tří let budova v živý památník holocaustu se stálou expozicí a vzdělávacím program pro školy. Do té doby udržují život v Bubnech alespoň jednorázovými akcemi, v těchto dnech například festivalem Bubenský slunovrat.

První stranu čeká správní řízení za financování volební kampaněÚřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí zřejmě v červenci, kdy začne naplno fungovat, zahájí podle předsedy Vojtěcha Weise první správní řízení pro porušení zákonných povinností. Weis neupřesnil, koho konkrétně by se měla řízení týkat. Přísněji chce ale přistupovat k pokusům stran obejít devadesátimilionový limit na kampaň pro sněmovní volby.

Muzea mají zlepšit výuku dějepisuSoučástí výuky dějepisu se možná na všech základních školách stanou návštěvy muzeí a památníků. Ministerstvo školství bude v příštím školním roce ve stovce vybraných škol ověřovat vliv této formy výuky na zvýšení kvality vzdělávání. Pokud se pokusné ověřování osvědčí, chtělo by ministerstvo zapracovat návštěvy muzeí a památníků do rámcového vzdělávacího programu škol jako povinnou součást výuky. Ministerstvo školství ve spolupráci s resortem kultury vybralo vzdělávací programy zaměřené na různá období českých dějin a regionů.

Graffiti
KRÁTCE: Zájemci si mohou zkusit úklid po sprejerech

Kam za kulturou

Střecha světa u NáprstkůNárodní muzeum zve velké i malé návštěvníky na nádvoří Náprstkova muzea, kde se tuto sobotu koná festival z cyklu Barevné nádvoří. Tentokrát je zavede na „střechu světa" do Tibetu. Nabídne taneční představení, ukázky jantrajógy, přednášky, work-shopy, výtvarné dílny pro děti i ochutnávky tibetských specialit a tradičního čaje. Festival proběhne od 13 do 18 hodin a vstup je zdarma

Přednáška v mongolské jurtěVíte, jak se stěhuje a staví tradiční bydliště mongolských kočovníků? Která strana jurty je určena pro hosty a která pro majitele? Co se nesmí v jurtě za žádných okolnosti udělat? Na přednášce se dozvíte o tom, jak tradice kočovnictví přetrvávají v současné době. Vstupné je zdarma. Místo konání: Integrační centrum Praha Žitná 1574/51, Praha 1, Čas: pátek 23.6. od 18 hodin.

Třešňovka v Hrdlořezích.
KRÁTCE: Třešňovka v Hrdlořezích je jako nová. Přibyly v ní nové stromy

Hurvínek se po letech dočkal. Do kin dorazí na konci prázdninNový film Hurvínek a kouzelné muzeum vstoupí do českých kin 31. srpna 2017. Animovaný příběh pro celou rodinu vznikal více než sedm let pod vedením producenta a hlavního režiséra Martina Kotíka a výtvarníka Martina Zahradníka. Pracoval na něm tým špičkových scenáristů, animátorů a trikařů z různých evropských zemí. Při vzniku filmu byly využity nejmodernější technologické postupy, snímek je natočen ve 3D a přitom neztrácí nic z poetiky a humoru založeného na věčném špičkování Hurvínka s „taťuldou" Spejblem. „Na jedné straně jsem šťastný, že se nám celý ten běh na hodně dlouhou trať podařilo dotáhnout až do cíle, a na druhé straně jsem plný očekávání. Ale věřím, že našeho Hurvínka přijmou všichni diváci, ti, kteří s ním vyrůstali, stále vyrůstají, i ti, kteří ho díky filmu teprve poznají," věří Martin Kotík. Rodinný filmový příběh Hurvínek a kouzelné muzeum nabízí zcela původní dobrodružství. Pan Spejbl pracuje jako hlídač muzea loutek, kterému však hrozí zbourání. Hurvínek zase jednou neposlouchá a podaří se mu proniknout do uzavřených prostor muzea, kde objeví svět, skrytý před zraky návštěvníků. A právě v podzemí je ukryto nejen tajemství kouzelného muzea, ale i klíč k jeho záchraně. Přerod slavných postaviček z loutkové do animované podoby probíhal ve spolupráci s Divadlem Spejbla a Hurvínka.

Infografika kam o víkenduZdroj: Deník