„Je to už pár let, ale bylo to krásné období mého života, velmi tvrdá práce. Ale nelituji vůbec ničeho. Naopak často přemýšlím, jestli jsem to neměla táhnout ještě do Londýna," zavzpomínala Lenka Šmídová na své olympijské účasti v tom nejlepším. Vybavuje si pochopitelně i nejslavnější závod kariéry.

Vrchol kariéry

„Nezačala jsem ho úplně nejšťastněji. V průběhu jsem se vylepšovala, až předposlední den jsem se dostala na druhé místo. Poslední den byla už jen jedna jízda, navíc natažená čekáním na vítr až do posledních chvil možného startu. Nakonec jsem nic neztratila, ani nezískala," vnímá i po letech obrovskou nervozitu rodačka z Havlíčkova Brodu, vyrůstající odmala v Neratovicích.

Po Aténách a vyškrtnutí „Evropy" z olympijského programu Šmídová usedla pro svůj už čtvrtý olympijský cyklus poprvé do dvouposádkové lodi. S neratovickou kolegyní Lenkou Mrzílkovou si v Číně zopakovala sedmé místo, na kterém dojela už při své olympijské premiéře v Austrálii v roce 2000.

Role maminky

Po ukončení aktivní kariéry, kterou vystřídala role maminky dcer Viktorie a Olivie, se nějaký čas věnovala i trenérské a funkcionářské práci. V současnosti ale sleduje jachting už jen pasivně v roli diváka. I tak se snaží udržet přehled. Zatím jediná jistá naděje pro Rio, Veronika Kozelská Fenclová, podle ní může vylepšit vlastní deváté místo z Londýna.

„Je velmi zkušená. Nějaký čas jsme spolu i závodily. Šanci má velikou. Otázka je, jakou má motivaci. Hodně dlouho jsem ji neviděla. Nevím pořádně, jaké budou v Riu podmínky. Ale jachting je nejistý všude," posoudila nejúspěšnější česká jachtařka vyhlídky jedné ze svých následovnic.

Kvalifikace

I jako Pražačka zůstává členem neratovického klubu a je přesvědčená, že někdo z tamní základny v budoucnu opět zažije atmosféru největšího sportovního svátku, byť v Riu to nebude. V právě probíhající regatě na Mallorce, která je pro české jachtaře poslední možností kvalifikace, žádné z neratovických želízek nefiguruje.

„Poslední byla Johanka Kořanová, která byla v juniorské reprezentaci, ale skončila pro nedostatek financí. Věřím, že v Neratovicích líheň stále je a jen se čeká na příležitost. Například o Johance určitě uslyšíme, jen je otázkou kdy. Radila jsem jim, ať trénují dál, a příležitost přijde," uzavřela Šmídová.

Čtěte také: Nadšený pražský jachtař se vydal na čtyřměsíční plavbu po Atlantiku