Výrazně na ni upozornila středočeská hejtmanka Pera Pecková (STAN), když na veřejném zasedání krajských zastupitelů v pondělí bez bližších údajů informovala, že se kraj zapojil do prozatím utajované operace spojené se záchranou lidí na Ukrajině. Ještě větší pozornost pak přilákaly přestřelky politiků na sociálních sítích v souvislosti s tím, že primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) a středočeský radní pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký (STAN) se obuli do poslance Andreje Babiše (ANO) kvůli tomu, že si v souvislosti s touto akcí podle nich chce přivlastňovat cizí zásluhy. Babiš totiž na YouTube hovořil o podrobnostech týkajících se prvního transportu vezoucího 88 žen a dětí. On následně vysvětloval, že se jeho tým staral o zajištění autobusů (a garantoval jejich zaplacení), které uprchlíky převezou po ukrajinském území až k hranici Evropské unie. Tam pak běžence vyzvedly autobusy objednané Středočeským krajem, které je odvezly z Maďarska do Prahy. Několik lidí následně pokračovalo ke svým kontaktům v České republice, nicméně většina zůstala ubytována v pražském hotelu Legie. Přihlásila se i bývalá hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) s tím, že Babiše o spolupráci požádala ona: má v této oblasti příbuzné; mezi volyňskými Čechy má kořeny část její rodiny.

Asistenční centrum pomoci ukrajinským uprchlíkům v Kutné Hoře.
Tři krajská centra pomoci Ukrajincům nestačí, další se chystá v Příbrami

Krajský úřad v neděli informoval, že se již uskutečnily dvě úspěšné mise. „Ve spolupráci Středočeského kraje, ministerstva vnitra, Policie ČR, Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj a mnoha dalších se povedlo přivézt na 350 volyňských Čechů,“ uvedl na facebooku. V uplynulých dnech mluvčí kraje David Šíma a hejtmanka Pecková vyzdvihli zvláště zásluhy profesorky Žytomyrské státní technologické univerzity Ludmily Čižovské, Dagmar Martínkové z krajanského sdružení či režiséra Jakuba Motejzíka, který osudy volyňských Čechů sleduje a na organizování evakuace se přímo podílel; stejně jako ministra vnitra Víta Rakušana a 1. náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška.

Transporty krajanů pokračují, zveřejnil v neděli na facebooku krajský úřad. „Nyní je na cestě devět autobusů pro 450 krajanů. Pojedou rovnou do ubytování,“ uvedl. O těchto autobusech informoval rovněž Babiš. Potvrdil převoz 450 lidí ve 12 menších autobusech po ukrajinském území – s tím, že cílem je hranice se Slovenskem (což tak bylo i napoprvé, kdy s 88 lidmi vyjely z Žytomyru tři autobusy; nakonec se však trasa odklonila k Maďarsku, kam byly nasměrovány i autobusy objednané Středočeským krajem). Na nynější velkou výpravu mají podle Babišových údajů čekat šest autobusů vyslaných Středočeským kraje a tři autobusy hasičů.

Na zaplacení evakuačních autobusů zajišťujících přivážení ukrajinských uprchlíků od vnějších hranic Evropské unie ve čtvrtek vyčlenili krajští radní pět milionů korun. Peníze, jejichž správcem se stane příspěvková organizace nazvaná Integrovaná doprava Středočeského kraje, jsou určeny na zaplacení autobusů, jež budou vyžádány krajem nebo humanitárními organizacemi.