Na jejich financování by měly přispět evropské peníze prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu i dotace Státního fondu dopravní infrastruktury.

Podle předběžného záměru projektu bude cyklostezka, která se propojí se systémem cyklostezek 
v úseku Nymburk - Poděbrady, dlouhá 19,5 kilometru, celkové náklady na její přípravu a realizaci jsou odhadovány na 127 milionů korun.

Podle Jana Rittera, předsedy sdružení Labská stezka, je zcela zásadní, že kraj převzal investorství podstatného úseku Labské stezky mezi Nymburkem, Lysou a Čelákovicemi. „To je strategické rozhodnutí, protože pokud by se o to měla starat jednotlivá města, dával by se projekt jen těžko dohromady," řekl.

„To, že kraj projekt zastřeší, je jediné dobré řešení. My to samozřejmě vítáme a doufáme, že budeme mít možnost nadále spolupracovat, protože jsme se podíleli na přípravě všech dosavadních studií, včetně studie lávky přes Labe z Kostomlat do Hradištka," dodal Jan Ritter.

Přemostění pro snadnější život

Lávka pro pěší a cyklisty přes Labe mezi Kostomlaty nad Labem a Hradištkem má být dlouhá 364 až 370 metrů. Celkové náklady na její přípravu a realizaci jsou odhadovány na 45,1 milionu korun.

„Přemostění usnadní život obyvatelům Kostomlat nad Labem a Hradištka 
a spojení Labské stezky 
s rekreační oblastí Kerska rozšíří nabídku turistických aktivit ve středním Polabí," vysvětlil náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Karel Horčička.

Rozhodnutí krajské rady vítá i nový starosta Lysé nad Labem Karel Otava: „Je důležité, že kraj na sebe vzal roli investora. A je potřeba tomu pomáhat. Mám z toho radost, protože tím nám Středočeský kraj uvolnil ruce, že budeme schopni napojit město s naším projektem cyklostezky na tu labskou."

„Nedovedu si představit, jak by se dala města a obce dohromady bez zaštítění krajem a bez podepsání memoranda," reagoval na rozhodnutí krajské rady Karel Otava.

Čtěte také: Ani zaměstnanecká lobby nestačila na prolomení ledů k cyklostezce