Jasné ale je, že se ještě letos do prostoru vedle jeviště přesunou po rekonstrukci čtyři obří sudy. Ty KIC na sklonku loňska odkoupilo od majitelky za 30 tisíc korun poté, co jí město neprodloužilo nájemní smlouvu na užívání pozemku pod sudovou restaurací. 

Ani uvolněný prostor ale nemá zůstat ladem. KIC ho plánuje využít pro instalaci jiného objektu s podobným využitím. Je jím jakýsi altán pocházející ještě z doby Františka Ferdinanda d´Este, posledního soukromého majitele konopišťského panství. Objekt stojící ve Velvarech na Kladensku, je ale v dezolátním stavu. Navíc o jeho získání usiluje vedle KIC také NPÚ a správa státního zámku Konopiště.

Co se letos v konopišťském amfiteátru bezpochyby podaří, je zlepšení podmínek pro účinkující. KIC se totiž do rozpočtu města podařilo prosadit zařazení balíku peněz označeného jako investiční dotace města na zastřešení jeviště. To bude stát 4,9 milionu korun.

Starosta: Investice se vyplatí

Protesty opozice při schvalování rozpočtu koalice nikoliv proti samotnému záměru, ale proti způsobu jeho financování, které zajistí úvěr u banky, nesdílel ale starosta Benešova Petr Hostek. Ten výdej peněz obhajoval.

„Investice se vyplatí, protože zastřešení rozšíří možností vystupování dalších umělců. Díky tomu, že účinkující nebo KIC nebudou muset platit zastřešení dodané externí firmou na přechodnou dobu, bude moci KIC tuto službu účtovat přímo účinkujícím," vysvětlil starosta.

Čtěte také: Lady Ano řekla své ano v Růžové zahradě zámku Konopiště