Dohodnutá volební koalice TOP 09 a hnutí STAN představila pilíře programu pro říjnové komunální volby. Uskupení slibuje v případě účasti v příštím vedení metropole „trvale zajistit“ výstavbu šesti až osmi tisíc bytů ročně a tím „zkrotit ceny nájmů“. Větší podporu by měly dostat jak developerské projekty, tak levnější bydlení v rámci bytových družstev nebo městských „sociálních bytů“.

Jiří Pospíšil a Petr Gazdík.
STAN a Top09 jdou do komunálních voleb v Praze spolu. Program představí v dubnu

Koalice s volebním mottem Spojené síly pro Prahu se chce zaměřit i na dokončení celoměstského systému parkování a také na lepší komunikaci mezi státem, úřady a místními radnicemi ohledně dostavby dálničního okruhu na severu Prahy.

„Podpoříme takovou variantu, která se ukáže jako nejprůchodnější a nejrychlejší,“ komentoval to předseda TOP 09, europoslanec a kandidát koalice na pražského primátora Jiří Pospíšil. Praha by pod jeho vedením také údajně zavedla vlastní registr smluv se zveřejněnými kontrakty městských firem.

Pospíšil jednička, Marvanová dvojka

Podle Pospíšila by měla česká metropole důvěřovat moderním technologiím i architektuře. Také proto angažovala koalice do svých řad zkušeného architekta a urbanistu Petra Hlaváčka z vedení městského Institutu plánování a rozvoje. Hlaváček má být vůdčí osobností v „citlivé modernizaci“ Prahy a na společné kandidátce by měl obsadit jedno z předních míst s reálnou šancí na zvolení do zastupitelstva.

Za hnutí STAN pak bude o zvolení usilovat jako nezávislý odborník z kulturní sféry dlouholetý ředitel Pražského jara Roman Bělor. „Praha je dnes excelentní v kvantitě, nikoliv ale bohužel v kvalitě kulturní nabídky. Naším cílem je přilákat na vynikající umění zahraniční návštěvníky z okolních středoevropských zemí,“ poznamenal k tomu Bělor.

Obě strany koalice se zatím dohodly, že na čele kandidátky bude mít TOP 09 deset zástupců a STAN šest. Přesně určené je zatím jen první místo pro Pospíšila a druhé pro Hanu Marvanovou jako lídryni Starostů a nezávislých. Další místa chtějí spojenci obsadit do začátku léta s ohledem na výsledky stranických primárek.

Kartami může zamíchat ještě i případná dohoda s lidovci o přistoupení ke koalici. Tu ale podle Pospíšila blokuje určitá rozpolcenost uvnitř KDU-ČSL kvůli plánům Jana Čižinského kandidovat za vlastní hnutí Praha sobě. Koalice TOP 09 a STAN se kromě magistrátu pokusí společně „dobýt“ i radnice nejméně v desítce z dvaadvaceti velkých městských částí.

Jakub Lepš.
Předsedou pražské TOP 09 se stal místostarosta Prahy 11 Lepš