Závazky plynoucí z těchto finančních transakcí však nikdo neplatí a nesvéprávné osoby se tak dostávají do dluhové pasti. 

„Vyšetřovatelka zabývající se tímto druhem trestné činnosti eviduje za poslední období tři trestní oznámení od opatrovníků těchto lidí, kdy se částka vyšplhala na více jak tři sta tisíc korun," uvedla kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková.

Podvodníka není lehké vypátrat a těžká je i spolupráce s poškozenou osobou, která není schopná říct konkrétní indicie, které by vedly ke zjištění pachatele. „Také se těžko zjišťuje, kde peníze či předměty, které byly předmětem půjčky nebo leasingu vlastně skončily," konstatovala Michaela Nováková.

Problém s nesvéprávností

V případě dopadení a prokázání viny, hrozí těmto podvodníkům trest odnětí svobody až pět let za mřížemi. Problémem je, že finanční ústavy si nemohou ověřit, zda je člověk, který žádá o půjčku, svéprávný.

„Od roku 2012 totiž údaj o nesvéprávnosti není zaznamenán v občanském průkazu. Navíc také neexistuje žádný registr, ve kterém by tyto osoby byly uvedeny," dodala kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková.

Čtěte také: Na Mělnicku zatkli podvodníky, kteří okrádali seniory