Hana Jandalová- narodila se 5. července 1977

v Hořovicích

- studovala zemědělskou školu 
v Hořovicích, Vyšší odbornou školu v Roudnici nad Labem 
a Vyšší odbornou školu potravinářskou v Kroměříži

- farmu vede její bratr Martin Homolka

- má dvě děti, předškoláky dvojčata Petra a Pavla

„Prostřednictvím restituce jsme dostali zpátky pozemky u Bělče u Karlštejna na Berounsku. Začali jsme tam hospodařit v roce 1992 a po nějaké době jsme začali zpracovávat mléko," vypráví Hana Jandalová, sestra majitele. Tenkrát v 90. letech si nikdo z jejich rodiny nedovedl představit, co to obnáší. A prý s tím bojují dodnes.

Pracuje celá rodina

„Komunismus vlastně vše přerušil a teď se postupně snažíme chytit nit. Bratr má zemědělství, já zpracovávám sýry se švagrovou. Otec je také nenahraditelný, protože já 
a švagrová nemáme řidičský průkaz na velké auto, a tak nám rozváží sýry, přiváží nám i kultury a snaží se vypomoct v rámci svých možností. Přece jenom je mu 72 let. Pořád nám říká, co jsme si to vymysleli. A pomáhá nám 
i s dětmi, rozváží nám je ráno do různých školek v okolí 
a odpoledne je sváží zpět," směje se Hana Jandalová.

Zrovna nedávno představila své výrobky na trhu na pražském náměstí Jiřího 
z Poděbrad. Má se co otáčet. 
Ojejí sýry je zájem a zákazníci ji nenechají ani vteřinu vydechnout. Většina se také vyptává, co všechno můžou od nich koupit.

„Vyrábíme pařené sýry, 
z nichž jsou kousky, pletýnky nebo provázky. Z čerstvých sýrů potom žervé a balkánský sýr. Jogurty jak bílé, tak ovocné nebo s příchutí čokolády a karamel. Pasterované mléko, jogurtové mléko s příchutí jahody a zakysané mléko. Potom je u nás možnost zakoupit i syrovátku," popisuje sýrařka.

Regionální potravina

Za tvaroh dostali ocenění Regionální potravina. Podle Hany Jandalové se tím potvrdilo, že lidem tvaroh chutná. Žádný tajný recept nemají, jen se snaží udržet kvalitu mléka. Vyrábí ho totiž z plnotučného. „Když se v obchodě řekne, že je to z plnotučného mléka, už je to stejně upravené. U nás dojnice produkují mléko kolem čtyř procent tuku. Proto potom chutná jinak, než v obchodě," namítá.

Farmářské trhy se těší velké oblibě a podle hloučků lidí obcházejících stánky na náměstí v Praze se tato domněnka jenom potvrzuje. Otec musí dojít pro další várku mléčných výrobků do auta. Lidé chodící okolo ochutnávají 
a konverzují se sýrařkou 
o farmách.

„Myslím si, že by člověk měl mít své zdroje. Vědět, jak se na farmě vyrábí, vidět, jak to tam vypadá. Měl by se zajímat, odkud potraviny pochází. Samozřejmě, že zákazník nezvládne vše si zkontrolovat, ale alespoň většinu," říká Hana Jandalová.

V okolí mají jenom dva tři farmářské trhy a navštěvují je tak jedenkrát ročně při různých příležitostech, jako Máj, masopust nebo posvícení. Jinak se snaží, aby lidé spíše jezdili na farmu za nimi a viděli, co výroba obnáší. Každý si myslí, že je vše vyrobené hned, ale podle sýrařky je to docela šílená dřina.

Její práce je od rána do večera. Švagrová přichází do mlékárny už o půl šesté a Hana Jandalová přijíždí na půl devátou. Vyjíždí totiž z Prahy a rozváží děti do školky. Švagrová pak mezitím stáčí tvarohy, krájí sýry, zabalí výrobky z předcházejícího dne a zpasterizuje mléko.

Když přijde sýrařka, začne pařit sýry a zároveň rozdělává výrobu na další den. Například rozdělává mléko na čerstvé a pařené sýry. Po obědě balí tvaroh, krájí kousky sýrů nebo dodělává jogurty. Pracovní doba končí, až když je hotovo. Většinou kolem čtvrté až sedmé.

Mít svého farmáře

Správný farmář by podle ní měl působit ve svém regionu do okolí asi tak třiceti kilometrů. Zákazníci by měli mít možnost ochutnat, jaká je potravina čerstvá.

„Lidé, kteří 
k nám chodí léta, poznají sýrové provázky z prvního dne a za pět dní. Chceme se odlišit od obchodu, proto moc nesolíme. Kdybychom to nasolili, chuť je pořád stejná po dva měsíce. Kolikrát lidé i řeknou, že náš výrobek je někdy jiný. Je to logické, protože dojnice dojí mléko na základě toho, co sežrala. A i když se snažíme dávat kravám nejlepší a stejné krmení, není pokaždé stejné. A kráva si nám nemůže postěžovat jako člověk," upřesňuje.

Plány do budoucna mají na farmě Homolka velké. Aktuálně mají takové povolení, že vyrábí a prodávají v jedné místnosti. To se má změnit. „Budujeme další prostory mlékárny, kde vznikne zrající sklep," uzavírá Hana Jandalová.

Jejich sortiment se také mění a rozšiřuje. Lidé, kteří 
k nim chodí pro své oblíbené výrobky, jim kolikrát dávají impuls pro nové výrobky či nové příchutě.