Pohled do talířů nabízejí výsledky posledního Minisčítání, které je dlouhodobým projektem Českého statistického úřadu majícím školákům přiblížit způsob práce s čísly. S využitím témat, která jsou dětem blízká. Pracuje se ostatně s vyhodnocením odpovědí na dotazy, jež děti zodpovídaly. Dotazováni byli žáci a žákyně ve věku mezi 9 a 15 lety, přičemž většina odpovědí pochází od jedenácti až čtrnáctiletých.
Na představu, že štědrovečerním stolům v rodinách s dětmi vévodí smažené či jinak upravené ryby, lze rovnou zapomenout. S „obíračkou kostí“ nebo „talířem páchnoucím rybinou“ by někteří školáci nechtěli mít nic společného „ani za zlaté prase“. V rámci posledního Minisčítání se děti přihlásily k tomu, že většina z nich má na stědrovečerním talíři kuřecí řízek. V Praze to bylo 38 procent dotázaných, ve středních Čechách dokonce 49 procent.
Celostátní hodnocení nabízí údaj někde mezi: ke kuřecímu řízku se přiklonilo 43 procent odpovědí. Zdá se přitom, že jde o odraz dlouhodobého trendu: o dva roky dříve celostátně hlasovalo pro kuřecí řízek 44 procent dětí, v Praze 46 procent a ve středních Čechách bez pár desetin 50.
Zkušenost navíc ukazuje, že kuřízek (jak někdy děti rády říkají) u nás nebývá stejný jako kuřízek od sousedů. Jeho obalování může být podobná alchymie jako rozmanité rodinné recepty na ten zaručeně nejlepší brsalát (i to děti rády zkrátí); také příprava masa nabízí různé varianty. Někdo naklepe, obalí (zkusili jste někdy místo strouhanky třeba kukuřičné lupínky?) a smaží, jiný předem marinuje či třeba nakládá maso do jogurtu.
Není také maso jako maso: většinou se používá prsní řízek, zatímco stehenní v některých domácnostech ani nejedí – což Deník slyšel třeba od číšnice z restaurace U Ryby v pražské Písnici. Je to podobné jako třeba s masem na vepřové řízky: někdo sází na krkovici, jiný volí plec, kotletu nebo třeba kýtu – pokud tedy vynecháme „sváteční“ panenku…
Tohle už by na většinu dětí ale bylo přespříliš. Téma je to spíš pro starší. Svoji fintu, jak připravovat ty zaručeně nejchutnější babiččiny řízky, s nimiž se ty od mámy nemohou rovnat, svěřila Deníku paní Vlasta původem z Načeradce na Benešovsku: vždy si nápadně nachystala ke sporáku láhev s olejem – použití čehokoli jiného by snacha pro své děti nepřipustila – avšak ve skutečnosti na pánev nenápadně propašovala sádlo…
Kapra? Kolem čtvrtiny dětí nebo i pětina
Ke kaprovi se v posledním Minisčítání celorepublikově přihlásilo 28 procent dětí – přičemž v centrálním regionu lze pozorovat jisté odlišnosti: Praha hlásí shodných 28 procent, zatímco střední Čechy jen 20. Štědrovečerní pokrm považovaný za tradici nejtradicovatější zde tedy měla vlastně jen pětina dotázaných dětí.
Jinou rybu než kapra, a to včetně filé, si celorepublikově dalo 12 procent odpovídajících, v hlavním městě 13 a ve středních Čechách 9.
Další „vánoční hit“, za který se považuje vinná klobása, uvedla celostátně jen tři procenta dětí; v metropoli dokonce jediné procento, zatímco za jejími hranicemi šest.
To vepřový řízek se těšil výraznější popularitě: v Praze i v jejím okolí získal shodně po devíti procentech a celostátně sedm.
Bezmasých jídel, což byla další z možných odpovědí, uvedly děti jen minimum – častěji se však hlásily k odpovědi „něco jiného“ včetně pokrmů, které se běžně s vánočními svátky nespojují – se zastoupením mezi pěti a sedmi procenty.
Celkově poslední Minisčítání odráží údaje získané od 18 833 školáků.
Co jedí děti ke štědrovečerní večeři (v procentech dotázaných)
Pokrm | Česká republika | Praha | Středočeský kraj |
Kuřecí řízek | 43 | 38 | 49 |
Kapr | 28 | 28 | 20 |
Jiná ryba | 12 | 13 | 9 |
Vepřový řízek | 7 | 9 | 9 |
Něco jiného | 5 | 7 | 5 |
Vinná klobása | 3 | 1 | 6 |
Bezmasé jídlo | 2 | 3 | 1 |
Zdroj: Český statistický úřad; výsledky „Minisčítání“