Další protesty stejní pořadatelé i další aktivisté plánují na sobotu, kdy se koná konference zástupců stran sdružených ve frakci Evropa národů a svobody (ENF). K účasti na sobotních akcích, k nimž patří i blokáda přístupů k místu konference v Top hotelu, organizátoři dnešního protestu vyzývali. V Praze setkání ENF hostí hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD).

Dnes se protestující, jichž nakonec bylo podle policejního odhadu kolem tří set, sešli u hotelu Intercontinental na Starém Městě. Hotel je jedním z míst, kde jsou údajně ubytováni účastníci konference, řekl za organizátory protestu Jonáš Kreisinger. Zda v něm skutečně bydlí, nevěděl. Organizátoři avizují, že jejich protesty budou poklidné, chtějí ale účastníkům konference jejich pobyt v Praze znepříjemnit.

Angela Merkelová a Martin Schulz
Merkelová spouští koaliční rozhovory se sociálními demokraty

Dnešní pochod byl díky bubnům a soundsystémům slyšet, jeho účastníci provolávali česky a anglicky hesla odsuzující politiku nenávisti, nacionalismus a fašismus, a naopak vybízející k solidaritě a přijímání uprchlíků. "V Parlamentu hnědá pravice, obsadíme města, ulice, jsme antifašistická koalice, neprojdou přes nás!" znělo jedno z provolávaných hesel. Na transparentech nesly nápisy FCK SPD, Sjednocenou Evropu, Již vzhůru psanci této země, Sociální spravedlnost místo rasismu, nacionalismu a xenofobie.

Zástupci stran z ENF chtějí v Praze zveřejnit své vize ohledně další spolupráce zemí v Evropě. Podle nich by měla Evropskou unii nahradit spolupráce suverénních zemí, zůstal by ale zachován volný pohyb osob, služeb, zboží a kapitálu.

Účastníky konference, k nimž mají patřit nizozemský politik Geert Wilders a předsedkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penová, měl večer uvítat ve Sněmovně předseda hnutí SPD Tomio Okamura, podrobnosti ale neuvedl. Policie kvůli tomu přijala zvýšená bezpečnostní opatření. Svědčily o tom mimo jiné tři policejní mikrobusy a vůz s kamerami na střeše, které večer stály ve Sněmovní ulici, i neobvyklý výskyt policistů kolem sídla dolní komory.

Andrej Babiš
Babiš: Vláda urychleně připraví novelu zákona o EET