Plevel se doposud odstraňoval neekologickou cestou, konkrétně postřikem herbicidů. To byl jediný používaný způsob v České republice. Na konci minulého roku ale Technické služby Kutná Hora zakoupily speciální stroj Wave weed control, který je k likvidaci zelených rostlin na komunikacích vyráběný firmou v Holandsku.

Jeho nákup byl podpořen zkušenostmi holandských, německých, belgických a francouzských měst, Bundeswehru a zprávou Institutu pro odpady, odvodnění a infrastrukturu v Ahlen o monitoringu užití Wave metody v německém Reclinghausenu a okolí.

Jedná se o první zařízení v Čechách, které pracuje na principu likvidace plevelů horkou vodou o teplotě nad 96 stupňů. Nadzemní části rostlin se doslova uvaří, horká voda zateče i ke kořenům a zároveň poškodí i některá semena rostlin, která jsou zalétnutá do spár v komunikacích.

Žádný chemický přípravek

Při této ekologické metodě se tedy používá pouze horká voda a žádný chemický přípravek. Tato metoda se využívá u kamenných dlažeb, asfaltových povrchů, zámkových dlažeb i mlatových cest v parcích.

„Je to metoda, která vychází ze zkušeností našich babiček, které udržovaly zápraží bez trávy tím, že sem vylévaly horkou vodu z vaření brambor," zdůraznil jednatel Technických služeb Kutná Hora Jan Jäger.

Kromě odstranění plevele, má nové zařízení také další funkce, které jsou užitečné zejména ve městě. Jedná se o odstranění ptačího trusu, žvýkaček, mytí fasád, laviček i dalšího městského mobiliáře, kontejnerů na odpady i pomníků. „To umožňuje regulovatelná teplota vody a její tlak," dodal jednatel.

Na podzim a na jaře díky tomuto ekologickému přístroji odstranily Technické služby Kutná Hora holubí trus před kostelem svatého Jana Nepomuckého, umyly kutnohorské podloubí a odstranily trávu z části cest na golfovém hřišti Casa Serena v Roztěži vedle přehrady Vrchlice.

Poprvé v historii taktéž proběhne umytí kontejnerů na tříděný odpad. Jednatel Technických služeb Kutná Hora věří, že tímto krokem se podstatně přispěje k dalšímu zvýšení úrovně čistoty města bez narušování životního prostředí.

Další ekologické stroje

Ekologický přístup k pracím, které se v Kutné Hoře provádějí, je dlouhodobou snahou Technických služeb Kutná Hora. Proto se odpadkové koše vyváží italským autem Piagio, které jezdí na zemní plyn. Taktéž se používají belgické elektrické vysavače odpadků Glutton.

„Dlouhou dobu jsme hledali cestu, čím změnit neekologickou likvidaci plevelů a něčím jiným nahradit postřik herbicidy, který byl dosud jediným způsobem používaným v České republice," řekl jednatel Technických služeb Kutná Hora Jan Jäger.

V Evropě se prozatím používá několik druhů ekologických technologií. Jedná se o zařízení, které likvidují plevel spálením plamenem, užitím páry. Obě tyto metody však mají jednu nevýhodu. Tou je pouze povrchové působení. „Plamen, horký vzduch nebo pára sice spálí nadzemní části rostlin, ale nepůsobí na kořenový systém," doplnil Jäger.

Užívání plamene je mimo jiné velice nebezpečné v okolí aut a stromů. „Dokážeme zvýšit čistotu tam, kde se o to dříve nikdo nestaral," dodal jednatel Jäger.