Podle lékaře Ivana Heidlera by měl být každý natolik soudný, aby věděl, co mu jeho zdravotní stav dovolí.

Lidé, kteří mají problémy se žlučníkem, se podle kaninského lékaře mají vyhnout smaženým jídlům, a ti, které trápí játra, zase nemají holdovat alkoholu. A například nemocní se dnou se mají vyhýbat kuřecímu masu.

O svátcích nemusíme zůstat pouze u vody, i když ta prý nikomu zaručeně neublíží. 


„Z alkoholických nápojů jsou pro slavnostní chvíli nejvhodnější vína. Bílá suchá k rybám a těžší červená k dezertu, jímž může být i zralý sýr," říká odborník, který každou sobotu odpovídá na otázky čtenářů Mělnického deníku.

Nepít alkohol na lačno

S pitím alkoholických nápojů je podle Ivana Heidlera nutné postupovat obezřetně. Čím méně, tím lépe, a nemíchat různé druhy alkoholických nápojů. A už vůbec ne popíjet nalačno.

Jaký jídelníček by doktor Heidler doporučil všem, kteří si chtějí vánoční svátky užít opravdu v klidu a pohodě? Období vánočních svátků a Silvestra je ale podle něho zajímavé i tím, že lidé, pokud tedy slaví doma, nemění své tradice a nenechají se přesvědčit k něčemu novému.

„Nicméně jedno doporučená bych měl. Místo klasického bramborového salátu s majonézou bych doporučoval vyzkoušet jednoduchý salát z vařených brambor nakrájených na plátky, čerstvé červené cibule a ochucený zálivkou z citronu a kvalitního olivového oleje. A co se týče řízků, tak ty je vůbec nejlepší neobalovat a připravit je na přírodní způsob na olivovém oleji bez přísad," popisuje lékař z Kaniny a dodává, že vánoční cukroví by z většiny nahradil čerstvým nebo sušeným ovocem.

Stravovací režim

Na druhou stranu Ivan Heidler připouští, že kdy jindy si člověk může dopřát, než právě o Vánocích. „Můžeme se nacpat, jak chceme, pokud budeme po zbytek roku ukáznění. Ostatně po takovém přecpání nemusí být každému zrovna nejlépe, takže si třeba uvědomí, že je jeho celoroční stravovací režim lepší a rád se k němu vrátí."

Jak si ale můžeme pomoci, pokud jsme to s jídlem přehnali a je nám zle? Řešení prý přijde většinou samo. „Pokud se někdo přejí, přijde automatické zvracení a vyčištění organismu.

Zpětný obsah žaludku může vyvolat pálení žáhy, proto je dobré mít doma jedlou sodu, kterou rozpustíme ve sklenici vody a vypijeme. Je to vhodné i po nadměrném vypití vína nebo tvrdého alkoholu. Po takovéto očistě je nejdůležitější doplnit tekutiny - vodu nebo třeba i nealkoholické pivo. A dobré je mít doma zásobu léčebných minerálů," připomíná Ivan Heidler.

Tradiční večeře

Ptáte se, na čem si bude o Vánocích pochutnávat právě on se svou rodinou? „V tom jsme tradicionalisté. Na Štědrý den se u nás podává řízek se salátem, obalovaný kapr a rybí polévka. Mezi svátky pak husa s knedlíkem a na Silvestra zelňačka a houbový kuba."