Jak dokáže jedna z opor české reprezentace skloubit tuto náročnou práci s baseballem? „Těžce, tak třetinu utkání budu muset vynechat. Ale jako hasič jsem se toho hodně naučil a hlavně se zklidnil," řekl Schneider z Draků Brno.

Ten by měl být nominován do českého týmu pro nadcházející kvalifikaci v Mexiku na World Baseball Classic, které se uskuteční začátkem března.

Martin SchneiderDatum narození: 4. 3. 1986
Místo narození: Olomouc
Bydliště: Brno
Klub: Draci Brno
Pozice na hřišti: SS, P
Největší úspěchy:  sedminásobný mistr české extraligy, 4. místo na Poháru mistrů Evropských zemí, Nejlepší nadhazovač na Poháru mistrů Evropských zemí 2015, 4. místo na Mistrovství Evropy mužů 2014.

Vždycky jste si přál být hasičem?

Ano, vždycky se mi to líbilo. Každý malý kluk o tom mluvil. Ale spíše to vyplynulo z okolností - potřeboval jsem změnu, pracovní. Nesnáším stereotyp a nemohl bych dělat žádnou kancelářskou práci. Tahle oblast byla pro mě jasnou volbou. Předtím jsem pět nebo šest let dělal správce baseballového stadionu, teď dělám dva roky hasiče.

Zároveň jste i úspěšným baseballistou, s týmem Draci Brno jste sedmkrát vyhrál domácí extraligový titul a jste rovněž důležitým členem reprezentace. Jak se to dá skloubit se sportem?

Je to náročnější, ale funguje to tak, že pracuji jeden celý den a pak mám dva dny volna. To mi dává hodně prostoru k baseballu a k tréninkům. Mám mnohem více času se zlepšovat. Co se týče extraligy, tak víkendové zápasy bohužel v rámci základní části musím vynechat. Zhruba třetinu základní části neodehraju. Trenér je s tím smířený. On mě potřebuje hlavně na play-off a v reprezentaci. A to mi vychází v práci vstříc.

V baseballu se musíte rozhodovat ve vteřině, správně vyhodnotit situaci a zareagovat. Pomohlo vám tohle v práci?

Stoprocentně. V baseballu to je o milisekundách, ve kterých se musíte rozhodnout. Například jestli míč odpálit nebo ne. Pomohlo mi to při přijímačkám na hasiče. Tam jsou totiž nejen psychologické testy, ale spousta zkoušek založených na reakcích. Musíte být rychlý a přesný. A to mi pomohlo.

Stejně jako v praxi?

Samozřejmě. Ale o těch situacích z praxe jako hasiči neradi mluvíme. Navíc jsem tam zatím krátce. Několik větších požárů už mám za sebou, ale zatím jsem naštěstí nebyl v situaci, kdy by mi šlo o život.

Když zažijete během hasičské směny náročné chvíle, těžké, jak se s tím pak vyrovnáváte?

Bude to znít blbě, ale paní profesorka a kapitánka nám říkala - vykašlete se na to, druhý den běžte do hospody, opijte se do němoty a hoďte to za hlavu. Jiný způsob prý není. Samozřejmě to myslela s trochou nadsázky, ale platí to. Pokud si nějaké situace moc připustíte k tělu a myslíte neustále na ně, tak pak budete muset potřebovat psychiatra. A to v budoucí kariéře není moc dobré. Musíte se s tím vyrovnat, jinak to nejde. Tenhle moment mě nejvíce posilnil pro baseball.

Co vám práce hasiče nejvíce dala?

Neskutečně jsem se zklidnil a naučil se pracovat s psychikou. Jako hasič musím být hodně psychicky odolný, což mě zoceluje. Dříve jsem byl trochu nervák na hřištích, hodně jsem to prožíval, teď jsem se extrémně změnil. Jsem klidný, snažím se celý klub podporovat, být pozitivní a pomáhat. I lavička to zaregistrovala. V tom mě ta práce vycvičila, jsem mnohem vyrovnanější.

A kdyby nastala povodeň nebo nějaká jiná katastrofa, musel byste ze zápasu odjet?

To by se mohlo stát… Tedy nechci nic přivolávat. Ano, zavolají vás. A pokud neseženou určitý počet lidí, mohou vyloženě přikázat, abyste nastoupil. Musel bych odjet pomáhat, pokud bych byl vyloženě třeba.

Hasiči jsou zejména pro ženy hodně atraktivní. Vy jste navíc nafotil kalendář. Máte úspěchy u žen?

Mám doma úžasnou ženu a patnáctiměsíčního syna, takže nemůžu hodnotit. (smích) Ale co vím, tak hasiči jsou u žen určitě hodně populární.

Vraťme se ke sportu, zahrál jste si baseball také v zahraniční?

Ano, byl jsem dvě sezony v Austrálii - dvě zimy po sobě, v roce 2010 a 2011. V prvním roce jsem vyhrál titul v lize v jižní Austrálii a ve druhé sezoně jsme skončili v semifinále. Rozdíl tam nebyl tak markantní od české ligy. Teď jsme na stejné nebo lepší úrovni."

Jste z Draků Brno, jak vás mrzelo, že jste v letošním roce prohráli s Kotlářkou Praha? Přece jen jste útočili na dvacátý titul…

Náš tým je extrémně psychicky odolný, my prohrávat umíme. Letos byla Kotlářka lepší, měli kvalitnější nadhazovače, nebyli jsme na to schopní reagovat. Nenašli jsme recept. Doufám, že se to změní a že ten jubilejní titul vyhrajeme. Loni to nevyšlo, tak to zkusíme teď. Musím před nimi smeknout.

Začátkem března čeká českou reprezentaci kvalifikace na World Baseball Classic v Mexiku, což je slavný turnaj se statusem mistrovsví světa. Očekáváte nominaci?

Velmi bych si jí vážil. S reprezentací jsem zažil hodně turnajů a super chvil. Doufám, že se dostanu do nominace. My už delší dobu nechceme být outsideři, my už chceme vyhrávat, mentální stránku jsme pootočili. Kdybychom si to nikdy nemysleli, tak nevyhrajeme. A na kvalifikaci nás čeká velmi silné domácí Mexiko, Nikaragua a Německo. Chceme se tam dostat.

Český baseball vyhlásil program Road to Tokio, tedy dostat se na olympijské hry do Tokia v roce 2020. Co si o tom myslíte?

Že se to může povést, moc se mi ta myšlenka líbí.

Čtěte také: Baseball v Americe je drsný, řekl Dan Vavruša