Také hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) upozorňuje, že pokud podnikatelé chtějí uspět a udržet tempo s rychle se měnícím trhem, bez vylepšování svých výrobků a služeb se neobejdou. Jestliže téměř polovina vědeckovýzkumných kapacit z celé republiky působí ve Středočeském kraji a v Praze, vytváří to podle Hájkové potenciál pro rozvoj ekonomických aktivit a inovací založených na výzkumu a spolupráci firem a vědců.

Smart City - chytré koše na Praze 1.
Metropole podpoří inovace a technologie. Nabízí přes 400 milionů

Novinkou je Atlas inovačního prostředí 

Právě SIC se snaží podporovat firemní a akademickou sféru. K nejoblíbenějším programům patří podle ředitelky instituce Rut Bízkové inovační vouchery, SIC LAB pro začínající podnikatele, Úterky na SIC s inspirativními osobnostmi nebo podpora projektů z oblasti chytrých (tedy smart, jak se dnes říká) řešení pro obce a města.

Novinkou, která chce být prospěšná firmám i zahraničním investorům, je Atlas inovačního prostředí – přehled inovačního prostředí v regionu. Soustřeďuje řadu užitečných informací z různých zdrojů, ať už se týkají dopravy, ekonomiky, průmyslu či údajů o trhu práce nebo investičních zónách. Právě tento ucelený přehled by mohl investory pobídnout, aby se seznámili právě se středočeským regionem. A Bízková slibuje, že zájemcům o další objevování jeho možností je SIC připraveno pomoci.

Ilustrační foto.
Inovace se v Praze rozjíždějí pomalu

Podpora inovací ve středočeských firmách má smysl

Atlas také podle hlavního analytika SIC Pavla Jovanoviče potvrzuje, že podpora inovačních procesů ve středočeských firmách má smysl. „Jasně z něj vyplývá, že téměř 85 procent všech výdajů na výzkum a vývoj realizovaných v kraji pochází od firem. Pro porovnání – v celém Česku je to pouze 55 procent,“ konstatoval. Uvedená čísla podle něj dokládají význam průmyslu v hospodářství kraje – a také potvrzují, že v některých firmách nezaspali a rozjeli poměrně rozsáhlé vývojové aktivity.

Adéla Zrubecká, vítězka kategorie Inovace Českého Goodwillu 2013, Zdeněk Podhůrský, moderátor slavnostního večera (vlevo), a Petr Hlavatý, zástupce organizátora HPCG (vpravo).
Vítězka Inovace Českého Goodwillu 2013: Spokojenost se dá vyjádřit i jinak