„Jsem pyšný, že se Praha přidala k dalším světovým metropolím. Že ani Čechům není lhostejné, co se v Kurdistánu děje. O svoji svobodu budeme usilovat dál,“ pronesl jeden z přítomných Kurdů. Počet účastníků a účastnic se v průběhu akce proměňoval, nicméně dav poutal pozornost a byl slyšet.

„Kdo, když ne my? Kdy, když ne teď? Za svobodný Afrín, za svobodný svět,“ znělo centrem hlavního města. K prolomení ticha a vzbuzení zájmu nejen kolemjdoucích přispěl také samba band, sound systém a veselý zpěv. Nechyběly pokličky, píšťalky ani hudební nástroje.

Útok turecké armády na pozice Kurdů v Afrinu
Zhruba 200 lidí prošlo centrem Prahy, protestovali proti Turecku

Pochod navázal na dopisovou kampaň z minulých týdnů. Na ministerstvo zahraničí se obrátily více než tři stovky lidí s žádostí o angažovaný přístup k tureckému postupu, který vyhání z domovů statisíce lidí. „Odpověď, která nám přišla z Černínského paláce, nám přijde neuspokojivá. Ministerstvo zahraničí vyjadřuje nad celou situací znepokojení, což neodpovídá hrůzám, které se v Afrínu dějí,“ říká Michael Polák, mluvčí Iniciativy Ne rasismu, která demonstraci spolupořádala.

Afrín opouští statisíce lidí. „Kurdské autonomní oblasti byly donedávna tou nejbezpečnější a nejdemokratičtější částí Sýrie, založenou na sekulární organizaci společnosti, respektu k etnickým i náboženským menšinám a snaze o rovné postavení mužů a žen,“ uvádí Michael Polák.

Průvod prošel přes Václavské náměstí až na Jungmannovo náměstí. „Děkuji, že jste dnes přišli. Že jste tančili pro mír a lásku,“ pronesl zástupce Kurdů na závěr dvou a půl hodinové akce.

Vydavatel Fidelis Schlée, na snímku z roku 1999.
Zemřel vydavatel Fidelis Schlée. V minulosti stál za Večerníkem Praha