Soudce Jaroslav Zalejský nařídil tentokrát jednání přímo na místě neštěstí. Zúčastnil se ho i obžalovaný herec Martin Havelka, který v říjnu 2015 při natáčení poslední scény ve Vinařicích najel s vozidlem Audi Q7 do filmového štábu a zranil tři lidi. Dva byli těžce zraněni a jeden lehce.

Čtěte také: Tragický střet osobního vozu s kamionem nepřežili dva lidé

Herec, který auto při natáčení řídil, vyvázl bez zranění. Byl však v silném šoku. Dva těžce zranění skončili v Motole a jeden s lehčím zraněním byl společně s hercem převezen do hořovické nemocnice. Na místě zasahoval i vrtulník.

A proč vlastně k této nehodě došlo? Režisér Hřebejk chtěl akční záběry, a tak měl herci nařídit, aby se rozjel autem proti kameře. Rychlost auta byla údajně vysoká a auto jelo po kluzkém povrchu. Herec ho nezvládl v kritickém okamžiku včas ubrzdit. „Já jsem nehodu viděl, ale to byl zlomek vteřiny. Viděl jsem auto, které přelítlo a pak ránu," uvedl Vladimír Nový, majitel domu, u kterého auto poškodilo skříňku s plynoměrem. „Všichni měli strach, že to bouchne," dodal Vladimír Nový.

Chyba herce, nebo režiséra?

Po nehodě měla padnout zmínka, že vozidlu nefungovaly brzdy. Ozvaly se i hlasy, že při nebezpečné scéně měl vozidlo řídit zkušený kaskadér. Podle vyjádření režiséra Jana Hřebejka se ale jednalo o standardní natáčecí scénu, která se ten den už točila desetkrát. Herec neměl jet ani příliš rychle a pokaždé měl dobrzdit pět metrů před kamerou.

Ale v kritické chvíli začal brzdit na jiném místě a auto jelo jinudy. Ve vyšetřovacím spise ale není o brzdné stopě z poslední jízdy žádná zmínka. „Teď to vypadá, jako bych vůbec nebrzdil. Já jsem tu poslední jízdu už jet nechtěl. Ale oni chtěli ještě jednu a pan režisér mi řekl, abych jel," uvedl při jednání Martin Havelka s tím, že kdyby nebrzdil, tak by třítunovým autem musel ty lidi rozmačkat.

O tom, jak vysoká je míra zavinění obžalovaného, rozhodne soudce Jaroslav Zalejský. „Z poslední jízdy chybí brzdná stopa a nevím, jak rychle auto v kritické chvíli jelo. Jednání odročuji na neurčito z důvodu určení znalce, který řekne, zda auto, které obžalovaný řídil, zanechává brzdné stopy či nikoliv," uzavřel jednání soudce.

Nepřehlédněte: Taxi v barvách „Veřejné bezpečnosti" mají problém s ochrannou známkou