Předsedkyně asociace a karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO) už ve středu uvedla, že zvýšení mezd v souladu s nařízením vlády je primárně věcí dopravců. Kraje ale s nimi kvůli zajištění dopravní obslužnosti budou o svém příspěvku nadále jednat.

Čtěte také: V Praze se utkají návrháři řešení pro „chytrá města"

Kabinet nepřistoupil na kompromisní návrh krajů 

Vildumetzová poukázala na to, že vláda svým nařízením loni stanovila zvýšení mezd řidičům, ale peníze na to krajům nedala. Kabinet nepřistoupil ani na kompromisní návrh krajů, aby navýšil o jednu na čtyři miliardy korun finance na opravy krajských komunikací, čímž by se krajům kompenzovaly náklady vzniklé navýšením mezd řidičů.

Obdobné situace se hejtmani obávají v souvislosti s platy zaměstnanců v kultuře, které chce vláda zvýšit o devět procent bez stanovení, odkud na to mají kraje získat peníze. Podle propočtů krajů půjde rovněž o zhruba miliardu korun navíc. Podobně zvýšení platů sociálních pracovníků o pět procent by zatížilo krajské rozpočty přibližně 640 miliony korun navíc, tvrdí kraje.

Rada asociace má podepsat memorandum 

Ministerstvo práce a sociálních věcí se chystá zvýšit tarifní platy nejhůře placených sociálním pracovníkům od letošního července; ministři se na tom dohodli v závěru loňského roku s odbory. V letošním státním rozpočtu na to vláda potřebuje 1,08 miliardy korun, kraje a obce by podle návrhu ministerstva musely vyšetřit 764 milionů korun. Rada asociace má také podepsat memorandum s Hasičským záchranným sborem a Asociací zdravotnických a záchranných služeb ČR. K jeho cílům patří zapojení hasičů do předlékařské první pomoci.

Čtěte také: Městem pro byznys ve středních Čechách je opět Benešov