Opozice se podivila tomu, že nikdo oficiálně neuvedl žádný důvod hejtmanova odchodu. Jeho rezignaci označila za výsledek třenic uvnitř ČSSD. Odstupující hejtman zdůraznil, že ho nikdo nenutil a odchází o své vůli. Později uvedl, že jedním z hlavních důvodů je jeho kandidatura do Senátu, kde chce obhájit mandát.

Nástupcem Řiháka by se mohl stát jeho dosavadní náměstek a šéf krajské ČSSD Miloš Petera, který nyní kraj do zvolení nového hejtmana řídí. Volba Řihákova nástupce bude v pátek, dokdy bylo dnešní jednání přerušeno. Zastupitelé zároveň vyberou hejtmanova nového statutárního zástupce a nového náměstka či radního. Mezitím bude ještě ve středu jednat o nominacích na tyto funkce krajský výkonný výbor ČSSD.

Radní za ČSSD Řiháka vyzvali k rezignaci minulý týden, z funkce měl odejít do dneška, jinak mu prý hrozilo odvolání. „Rozhodlo se nějakým způsobem, že tým chce změnit svého kapitána nebo manažera, já to respektuji," uvedl Řihák, který prý chce udělat to, co je dobré pro ČSSD.

Josef Řihák: Nikdo na mě netlačil

Podle něj je důležité, aby strana táhla za jeden provaz. Prohlásil také, že byl vždy bojovník, bojoval například proti americkému radaru nebo těžbě zlata. „Nikdo na mě netlačil," zdůraznil Řihák. V emotivním projevu pak poděkoval kolegům za spolupráci. „Přišel jsem jako kluk z Příbrami, můj tatínek byl horník a maminka dělnice a já si velmi cením toho, že jsem mohl stát dva roky ve vašem čele," řekl. Řízení schůze po jeho rezignaci převzal Petera a Řihák nedlouho poté z krajského úřadu odjel.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka Řihákovu rezignaci plně respektuje. „Jeho rozhodnutí je třeba vnímat v širším kontextu debaty uvnitř ČSSD, kde sílí hlasy, že práci spojenou se dvěma vysokými veřejnými funkcemi, tedy právě například hejtmana a senátora, nelze vykonávat dostatečně efektivně," vzkázal.

Uvítal i rozhodnutí Řihákova pravděpodobného nástupce Petery vzdát se mandátu poslance. Petera tak chce učinit k 31. srpnu. „Před komunálními a senátními volbami tím vysíláme směrem k veřejnosti, podobně jako v případě vyhlášení vnitrostranického referenda, jednoznačně pozitivní signál," míní Sobotka.

Za odvedenou práci Řihákovi na dálku poděkoval šéf Asociace krajů Michal Hašek. „Respektuji jeho rozhodnutí. Chci mu jako předseda Rady Asociace krajů poděkovat za práci, kterou odvedl pro Středočeský kraj a také jako šéf komise Integrovaného záchranného systému Asociace krajů ČR zejména k dobrovolným hasičům," uvedl Hašek.

Výraz pokrytectví: poděkovaní a květiny

Zatímco komunisté, s nimiž ČSSD vládne, nechtěli personální záležitosti koaličního partnera příliš komentovat, opozice se Řihákově rezignaci podivila. Šéf zastupitelů za ODS Raduan Nwelati řekl, že s příchodem Řiháka se mezi vedením kraje a opozicí zlepšila komunikace a části ČSSD se to podle něj asi nelíbilo.

Řihák podle něj posloužil ČSSD po vypuknutí aféry s bývalým hejtmanem Davidem Rathem (dříve ČSSD), souzeným kvůli korupci, kdy bylo podle něj potřeba najít někoho, kdo není spojen s Rathovou érou. Řihákův možný nástupce Petera přitom zasedal v krajské radě spolu s Rathem. ODS také označila za pokrytecké, jak se ČSSD s Řihákem rozloučila, že mu zastupitelé děkovali a předali květiny. „Všichni ti, co mu dnes tleskali, na něm klečeli, aby odstoupil," řekl Nwelati.

Zastupitel za TOP 09 Petr Stříbrnský vyslovil obavu, zda Řihákova kandidatura do Senátu nebyla podmíněna jeho odchodem, protože to by podle něj zavánělo případem pro vrchního státního zástupce Iva Ištvana a šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu. Zástupci ČSSD to odmítli, Petera podotkl, že výběr senátních kandidátů za ČSSD je věcí této strany, nikoliv TOP 09.

I některé sociální demokraty ale Řihákův krok překvapil. „Samozřejmě že to není jeho rozhodnutí. Aby se ho vlastní partaj takhle zbavila čtyři měsíce před volbami, to jsem nečekal," řekl jeden z příbramských funkcionářů ČSSD, který si nepřál být jmenován.

Rozhovor s krajským zastupitelem Petrem Stříbrnským

Krajský zastupitel Petr Stříbrnský (TOP 09).Můžete říci, jako krajský zastupitel a zároveň spoluobčan, dalo by se říci soused, pana bývalého hejtmana Řiháka, jaký máte pocit z dnešního jednání zastupitelstva?

Nejsem překvapen.

Vy jste tušil, že dojde k odvolání nebo odstoupení Josefa Řiháka z funkce hejtmana?

Ano, já jsem to dokonce věděl, a to už od prvního zasedání zastupitelstva. Byla to pouze otázka času. Pan hejtman ve svém úvodním projevu řekl, že bude nadále pokračovat v tom, co se mu osvědčilo v Příbrami. Je naprosto jasné, že kumulování funkcí, podivné rozprodeje majetku, neprůhledné veřejné zakázky a výběrová řízení, dosazování příbuzných a známých do funkcí, na které nemají ani vzdělání, ani schopnosti, a stříhání pásek, možná může stačit na malém městě, ale není vizí a cestou pro fungování kraje.

To je poměrně ostrá kritika.

To je, bohužel, osobní zkušenost ze života ve středočeském Palermu. Město Příbram má obrovský potenciál, ale velkou smůlu na vedení města. Proto víc lidí zná tento hanlivý přívlastek než dobré stránky Příbrami.

Nesouvisí tato vaše kritika s blížícími se komunálními volbami?

Souvisí. Možná jinak, než si myslíte, protože já osobně kandidovat na starostu, ani na předních místech kandidátky nehodlám. Příbram potřebuje změnu a odstranit chyby, které současná radnice napáchala, bude hodně bolet.

Vraťme se zpátky k situaci na Středočeském kraji. Je to, co se stalo, podle vás změna k lepšímu?

Nedovolím si tu změnu dopředu hodnotit. Pana Řiháka znám, tam si za svými slovy stojím. Většinu členů rady kraje neznám natolik, abych si dovolil cokoliv předvídat, či hodnotit. Jenom se tam na můj vkus opakuje příliš mnoho jmen z období pana Ratha. Už samo kupčení s funkcemi, ty dáš hejtmana, my dáme senátora, je spíše případ pro pana Ištvána a pana Šlachtu, než chování hodné zastupitelů. Přístup pana Petery, který jako řídící jednání zastupitelstva kraje odmítl odpovídat na otázky zastupitelů a nechal diskusi po krátké době ukončit, nic dobrého nevěstí. Kdyby ČSSD věnovala tolik úsilí, kolik věnuje řešení svých personálních otázek a vnitrostranických půtek, rozvoji kraje, žilo by se nám ve Středních Čechách mnohem lépe.

Vizitka hejtmana Středočeského kraje Josefa Řiháka

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.Datum narození: 25. dubna 1959 v Karlových Varech.

Vzdělání: při zaměstnání vystudoval Vysokou školu veterinární v Brně, obor hygiena potravin a ekologie zemědělství.

Současné funkce: senátor (od 2008), hejtman Středočeského kraje (od 2012; dnes ohlásil rezignaci), místopředseda senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu.

Kariéra: pracoval na Okresní veterinární správě v Příbrami, kterou později již jako Veterinární a hygienickou stanici i řídil; v letech 2002 až 2008 byl poslancem, mimo jiné zastával funkci místopředsedy zemědělského výboru; v letech 2000 až 2007 byl poprvé členem zastupitelstva Středočeského kraje, podruhé byl do zastupitelstva zvolen v roce 2012; od roku 2002 je členem příbramského zastupitelstva, v letech 2006 až 2012 byl starostou Příbrami.

Členství a funkce v politických stranách: členem ČSSD je od roku 1998, v současnosti je předsedou ČSSD na Příbramsku a členem krajského výboru středočeské organizace strany.

Rodina: je rozvedený, má dvě děti.

Ostatní:

* Lídrem středočeské kandidátky ČSSD pro krajské volby se stal v roce 2012 poté, co policie zadržela a obvinila z přijetí úplatku dosavadního lídra ČSSD, středočeského hejtmana Davida Ratha. Středočeští sociální demokraté dali přednost Řihákovi před hejtmankou Zuzanou Moravčíkovou (v čele kraje stanula po zatčení Ratha), která rovněž usilovala o místo volební jedničky. Někteří pozorovatelé to interpretovali jako vítězství křídla kolem bývalého hejtmana Ratha a někdejšího šéfa krajské buňky Richarda Dolejše.

* V předvolební kampani mimo jiné hájil kontroverzní hrazení regulačních poplatků za pacienty krajských nemocnic, které v kraji prosadil hejtman Rath; Řihák proplácení poplatků označil za „vlajkovou loď" ČSSD. Podporoval i zachování dalšího sporného projektu - jízdného zdarma pro školáky, studenty a seniory.

* Starostou Příbrami byl v roce 2006 zvolen i přesto, že volby vyhrála ODS. Řihákem vedená ČSSD však sestavila menšinovou koalici se SNK ED, která byla zvolena díky podpoře od komunistů. Menšinová koalice se po dvou letech rozpadla a ČSSD uzavřela koalici s ODS.

* V posledních letech byl v médiích několikrát kritizován za kumulaci funkcí a malou docházku do Senátu i na jednání příbramského zastupitelstva.

* V době, kdy byl Řihák starostou Příbrami, město prodalo ve sporné soutěži polikliniku. Podle Řiháka byl obchod, který schválilo zastupitelstvo, v pořádku. Policie, která se případem zabývala, dospěla již dříve k závěru, že okolnosti soutěže lze označit za trestuhodné, nikoli však trestné. Nyní policisté kvůli prodeji budovy stíhají čtyři lidi.

* Řihák hodlá v podzimních volbách obhajovat křeslo senátora a rovněž má být lídrem sociálních demokratů v Příbrami (o funkci starosty údajně usilovat nebude).

* Středočeští radní za ČSSD vyzvali ve čtvrtek hejtmana k rezignaci. Řihák v pondělí rezignaci oznámil.