„Dále probíhal nácvik záchrany osob na protilehlé straně Slánské hory z těžko přístupných míst za pomoci vakuových nosítek,“ uvedl Pavel Mošnička, velitel čety z hasičské stanice v Krči. Připomněl, že právě takový zásah je typickým příkladem spolupráce posádky helikoptéry policejní letky a hasičů s lezeckou specializací kvalifikovaných i pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou.

Bývalý ministr obrany Martin Barták.
Exministr Barták u soudu obhajoval nákup letadel CASA

„K takovéto záchraně osob se u policie převážně používá vrtulník Bell 412 s palubním jeřábem,“ poznamenal Mošnička. Hasiči sloužící s policisty a vyslaní do akce jako společný tým úzce spolupracují – právě hasič totiž vždy visí na laně vedoucím od jeřábu vrtulníku ovládaného jedním z členů policejní posádky. Vzájemnou souhru oba týmy cvičí v rozmanitých prostředích.

Natrénovaná spolupráce se uplatnila například na sklonku srpna na Berounsku

Pomoc o posledním prázdninovém víkendu potřebovala v lomu Velká Amerika mladá žena, která uklouzla na turistické stezce a z asi dvacetimetrové výšky se skutálela do vody, kde navíc zůstala částečně zaklíněná. Pacientce, jež si pohmoždila páteř, hrudník i rameno a utrpěla zlomeninu nohy, vyjely na pomoc nejen pozemní týmy hasičů s člunem i vodními saněmi, ale odstartovaly také dokonce dva vrtulníky. Jeden měl na palubě hasičské lezce, kteří zraněnou vytáhli z vody. Ve druhé helikoptéře zase byli zdravotníci; tento tým se pak postaral o transport pacientky do motolské nemocnice.

Ilustrační foto
Běžkaři se přesunou na Vypich, nová dráha vznikne u obory Hvězda

Via ferrata neboli takzvaná zajištěná cesta, jejíž nastálo umístěné kovové prvky umožní i laickým návštěvníkům návštěvu terénu, kam by se jinak bezpečně dostali pouze s horolezeckým vybavením, byla v oblasti Slánské hory vybudována před dvěma roky – a následně se rozšiřovala. Milovníci adrenalinu nyní mají na výběr ze šesti krátkých úseků různých stupňů obtížnosti. Lokalita s pěknými výhledy na město i na skalní útvary v oblasti, kde se dříve do hory zakusovaly čedičové lomy, je ovšem velmi oblíbeným místem vycházek i pro ty, které náročné lezení po ferratách neláká.

Cena Franze Kafky. Ilustrační foto.
Margaret Atwoodová převezme Cenu Franze Kafky