Svépomocí postavená hasičská zbrojnice v dolnobřežanské části Lhota je ve špatném stavu. Tamní dobrovolní hasiči by se ale už příští rok mohli dočkat nového domova. „Máme připravený projekt, že na místě stávající zbrojnice vznikne nová. Máme už i stavební povolení," uvedl dolnobřežanský starosta Věslav Michalik.

Výstavba hasičské zbrojnice ve Lhotě by měla stát pět milionů korun. VizualizaceZdroj: Dolní Břežany

Pokud město sežene na stavební akci peníze, mohly by práce začít už příští rok. „Vše by mělo trvat tři čtvrtě roku, možná i méně. Dočasné přemístění sboru nebude problém," doplnil Michalik.

Obec má dva hasičské sbory 

V obci je totiž ještě jeden hasičský sbor. U něj by měli hasiči ze Lhoty uloženou techniku, náhradní klubovnu by jim zařídila radnice. Varianta, že by se oba sbory sloučily do jednoho, není v plánu.

„Může to vypadat divně, že máme dva hasičské sbory, ale je to dáno historicky. Dvě obce se vyvíjely, sloučily se do jedné, ale není potřeba násilně slučovat i sbory, z nichž každý má dlouholetou historii," vysvětlil starosta.

Dobřichovičtí se možná odstěhují s centra 

Nejen na Dolnobřežansku se mohou hasiči přesunout do nové budovy. Dobřichovický starosta Petr Hampl zvažuje možnost, že by si tamní hasiči vyměnili budovu s radnicí.

Městský úřad by se tak přesunul do centra, kde by kromě sídla úředníků mohl vzniknout i víceúčelový sál. Ten by sloužil pro zasedání zastupitelstva, dále jako divadelní sál pro různé kulturní akce a jako koncertní sál pro základní uměleckou školu. Na místě v centru města by mohla být umístěna i obecní knihovna.

Zatím není zpracovaný projekt 

Hasičům se však nechce příliš stěhovat, přestože podstatě nápadu rozumí, jejich nové útočiště by totiž mělo vjezd na hlavní ulici. Zároveň jejich stávající budova není v dobrém stavu, a pokud by získali nové hasičské vozidlo, neměli by ho kde zaparkovat.

Celá věc je zatím jen nápadem starosty Petra Hampla. Zatím není vypracován žádný projekt, a tudíž není jasná cena, na jakou by směna pozemků a stavba nových budov vyšla. Zatím má radnice v plánu vytvořit studii proveditelnosti.

Čtěte také: Silnice mezi Břežany a Písnicí propojí vědecké ústavy