Je úterý odpoledne a členy Sboru dobrovolných hasičů Kosova Hora čeká návštěva redaktorů Příbramského deníku ohledně soutěže Dobráci roku.

Sbor dobrovolných hasičů v Kosově hoře má 111 členů, 32 dětí do 18 let, 45 členů aktivních a 34 přispívajících. Jako JPO 3 měl sbor loni 16 výjezdů.

„Z toho jsme při jednom výjezdu hledali kluka popáleného o elektrické napětí. Byl přitom i vrtulník s termovizí," zavzpomínal na neobvyklý zásah Miroslav Hodík.

Jinak se výjezdy týkaly požárů na loukách, v lesích. Letos už za sebou mají hlavně prořezávání stromů při nedávné sněhové kalamitě.

Vozový park kosohorských hasičů obsahuje starou liazku, loni zakoupeného staršího tranzita místo Avie z roku 1975 a podle slov jednatele sboru Radka Sirotka klasické vybavení „jépéótrojky".

„Místa na to máme dost, jenom se nám vybavení nevejde do starého auta, potřebovali bychom nové," přiznal Radek Sirotek. O dotaci je prý zažádáno a jestli vyjde nebo ne, je otázkou.

Jak hlasovat pro Kosovu Horu Pošlete co nejvíce SMS zpráv ve tvaru DOBRACI KOSOVA HORA na číslo 900 11 04. POZOR! Hlasy pro hasiče z Kosovy Hory posílejte do pátku 25. března 2016 do 15 hodin. Počet SMS zpráv z jednoho telefonního čísla není omezený.

Hasiči se zapojí do obecních akcí

Stejně jako jinde, tak i v Kosově Hoře se hasiči podílejí na řadě kulturních a společenských akcích. Klasicky na Masopustním průvodu, Karnevalu pro děti a dospělé, mezi tím na sběru železa a brigádách…

„Loni v dubnu jsme byli na brigádě, pět sobot příjemně strávených na čerstvém vzduchu nám přineslo nějaké peníze. Přiměřenou částku jsme věnovali dětem na tábor," poznamenala hasička Marie Růžičková, která vede kolektiv mladých hasičů.

K akcím se řadí samozřejmě stavění Máje, oslava Dne dětí, různé soutěže, kterých se účastní dvě družstva mužů a jedno družstvo žen. Nejznámější akcí je zřejmě sjíždění Mastníku s názvem Kosohorské peřeje, které pravidelně přitáhnou stovky diváků, aby se pokochali roztodivnými plavidly snažícími se dobrat cíle.

A protože loni bylo při letních akcích spalující vedro, kropili při nich hasiči návštěvníky z proudnice hasičského auta. Starší hasiči zas nezapomenou na loňský bezvadný letní týden na raftech, při nichž si sjeli kus Vltavy za peníze ze sběru kamení.

Pravidla soutěže Dobráci rokuProjekt Českého rozhlasu Region ve spolupráci se středočeskými regionálními Deníky a Pražským deníkem potrvá do konce června tohoto roku, kdy vše vyvrcholí velkým finále. Vítězům organizátoři zajistí velkolepou show s hudebním programem v ceně 100 tisíc korun. 

Každý týden se tým Českého rozhlasu Region spolu se zástupci regionální redakce Deníku vypraví do jednoho z přihlášených a následně vylosovaných sborů dobrovolných hasičů ve středních Čechách a v regionech Praha-západ a Praha-východ.

V pátek po patnácté hodině si na vlnách ČRo Region 100,5 (případně 100,7 FM) poslechnete medailonek příslušného sboru dobrovolných hasičů. Reprízu naladíte v neděli po patnácté hodině. Každou sobotu pak v Deníku najdete reportáž z natáčení. 

Pro daný SDH můžete hlasovat vždy od páteční patnácté hodiny celý týden až do dalšího pátku. Hlasování skončí také v patnáct hodin a začne následné hlasování pro další SDH. Hlasovat lze prostřednictvím SMS na tel. číslo 900 11 04, zprávu pište ve tvaru: DOBRACI (mezera) název sboru. Cena jedné SMS jsou 4 koruny.

Podrobnosti o soutěži najdete ZDE.

Čtěte také: Bez hasičů v Dolních Hbitech se obejde jen málo akcí