„Každý rok si dokola říkáme, že bychom rozpočet města měli připravovat včas, ale zastupitelé ho poprvé vidí až koncem listopadu. Nezlobte se na mě, ale vzhledem k tomu, že se jedná o nejdůležitější dokument města, který schvalujeme, tak mi přijde, že na to máme málo času. Chtěl bych vidět první návrhy vedoucích odborů do 18. listopadu, abych se na ně mohl podívat," pronesl se zvýšeným hlasem k zastupitelům.

Jenže Viliam Matoušek, vedoucí finančního odboru, se nechtěl nechat tak snadno odbýt. Jana Sýkoru ubezpečil, že vše probíhá naprosto standardně jako v ostatních městech a že na rozpočtu nepracují na poslední chvíli, jak se zastupitel mylně domnívá, ale už od srpna.

Pokud by se tedy i zastupitelstvo scházelo nad rozpočtem od srpna, naplňovalo by to představy ideálního světa Jana Sýkory.

Diskuse nadzvedla tajemníka

Diskuse ale zvedla ze židle i dosud klidného tajemníka Zdeňka Krenického. „Koncem srpna ještě nejsou relevantní podklady pro rozpočet. První reálná čísla, se kterými můžeme pracovat, jsou teprve po prvním čtení státního rozpočtu, tedy v říjnu," odpověděl na adresu kritika z TOP 09 bělský tajemník a dodal, že kdokoliv kdykoliv může zvednut telefon, napsat e-mail, případně si návrh rozpočtu města prohlédnout osobně.

Rudolf Kouba z KSČM prohlásil, že nevidí důvod, proč by se zastupitelé měli rozpočtem zabývat už od srpna. „Mám takový dojem, že od toho máme finanční výbor a finanční komisi, aby rozpočet pro zastupitele připravily," upozornil.

Bývalý starosta Milan Lomoz (ČSSD) se snažil rozepře mírnit. Podle něj už po letních prázdninách má vedení města představu o tom, do kterých velkých investic půjde.

Jaroslav Ježek z ODS ale už tak optimistický nebyl. Připomněl, že minulý rok, ještě za starostování Milana Lomoze, se nad rozpočtem sešli už v září. „A stejně jsme nic neurychlili," dodal Ježek.

Čtěte také: Bělou pod Bezdězem trápí smog, radnice ale pomoci nemůže