Jídelna Luxoru byla úplně plná. Velvyslankyně promluvila o životě Finů, jejich historii, kultuře a tradicích. Lidé se tak dozvěděli například to, že ve Finsku jsou dva úřadní jazyky. Vedle finštiny je to také švédština, kterou hovoří šest procent obyvatelstva země.

"Kdo je švédsky hovořící, musí se ve škole učit povinně finštinu a naopak," uvedla Helena Tuuri. Připomněla také, že Finsko získalo svou samostatnost v roce 1917, tedy podobně jako Československo. 

Zajímavý byl příběh z dávné historie, kdy velvyslankyně popsala, jak se vlastně původní ungrofinské kmeny rozdělily na sever a jih Evropy. "Kdo uměl číst, šel na jih, dnešního Maďarska, kdo neuměl, šel na sever, tedy do Finska. Ale to je jen takový příběh. Nikdo neví, zda to bylo tak doopravdy," uvedla Helena Tuuri.

Stylový oběd

Obyvatelé domova měli i stylový oběd. Dostali tradiční finské pokrmy, tedy hrachovou polévku, hovězí kostky v zelenině s bramborovou kaší, ovocný kysel a finský moučník.

Velvyslankyně se z Luxoru přesunula do hotelové školy a do lázní. "Paní velvyslankyně nemá vůbec žádné zkušenosti s lázněmi, tak se tam velmi těšila," dodal ředitel Jaromír Novák.

Čtěte také: Velvyslankyně Velké Británie navštívila Brno: Je to ostuda, ale pivo nepiju