Petr Bende, UDG, Sto zvířat, Wohnout. Letos se to bude známými jméno opět jenom hemžit. Představí se na něm také objev roku Adam Mišík, který potěší zejména mladé fanynky.

„Těším se strašně moc, vím, že Okoř je jeden z nejlepších festivalů v republice, kde bývá vždycky spousta lidí," říká sedmnáctiletý Adam, který si už stačil střihnout pár rolí ve filmu. Svým příznivcům, kteří se na festival chystají, slibuje: „S kapelou vám předvedeme tu nejlepší show co dokážeme."

Vystoupení jeho otce Vladimíra Mišíka, který na Okoři oslaví se svou kapelou Etc 40 let existence, uvítá pro změnu starší publikum. A jestlipak otec se synem zazpívají také společný duet? „Nad tím jsme nepřemýšleli. Jednou na narozeninách se mnou zpíval Sluneční hrob a umí ho. Možná uvidíme," mlžil Vladimír Mišík.

A proč by si podle něj neměli hudební nadšenci tento festival nechat ujít?„Na Okoři je to bezvadný, že tam jsou dvě podia, kde se kapely se střídají a je tam i prostor pro mladý kapely. Mně se tam líbí, Okoř je fajn," dodal Mišík.

Překvapení letošního roku

Pro časté návštěvníky festivalů bude překvapením účast Lucie Bílé. Několikanásobná slavice na festivalová pódia zas tak často nezavítá. Na Okoři ji bude doprovázet skupina Petra Maláska při speciálním hodinovém vystoupení. „Na Okoř se těším i proto, že to zatím znám jen z kola, na kterém tam často jezdím.," prozradila o svém vztahu k tomuto historickému místu u Prahy zpěvačka Lucie Bílá.

Okoř se šťávou budou uvádět moderátoři Lukáš Pavlásek a Pavel Anděl. Na Okoř bude zajištěna kyvadlová doprava, linka X Okoř bude jezdit z Dejvic a Kladna po celou dobu trvání festivalu i po jeho skončení. V areálu bude jako každý rok stanové městečko. Letos si pořadatelé festivalu připravili pro návštěvníky novinku v podobě hlídaného prostoru pro kola.

Rozhovor s Lucií Bílou: Jako bílá paní na Okoř patřím

Rozhovor se zpěvačkou Lucií Bílou o tom, co chystá na letošní léto, o svém podzimním turné a jejím prvním vystoupení na Okoři.

Lucie Bílá.Žijete v Otvovicích na Kladensku. Proč právě tam?

Pro mne bude vždy stejně jako pro každého jiného to nej místo tam, kde jsem se narodila. V Otvovicích mám přátele z dětství a svou rodinu a tak hluboko zapuštěné kořeny. Každý tam ví, že jsem normální holka co chodí pro rohlíky a na poštu a někdy i do hospody na pivo. Nikdo ode mne neočekává načesané vlasy a makeup, nikdo mě tam nebere jako mimozemšťana. Je mi v Otvovicích dobře. Taky se té vesničce snažím ten pocit domova vracet, od zvonu v místní kapličce až po čističku pro školu.

Co v současné době chystáte?

Kvůli každodenním návštěvám nemocnice i kvůli síle kterou jsem měla jen pro maminku, jsem odložila natáčení připravované desky. Měla být taneční a i to mi vzhledem k máminy nemoci nepřipadalo vhodné. Teď se mi zase vrací chuť. Chystám se na nastudování nové muzikálové komedie Addams family, vyšla mi komorní deska s klavírem Petra Maláska Recitál a další Diamantová deska se připravuje na podzim. Krom toho se už teď prodávají lístky na pokračování Černobílého turné ve sportovních halách po Česku a ani letos nezapomenu na turné vánoční. Dost práce na jeden rok.

Černobílé turné se bude konat letos podruhé. V čem bude jiné?

Na jevišti se sejdou ti nejlepší, dvě hudební skupiny, pěvecký sbor a hosté, jako je světlomalíř Alex Dovis či neuvěřitelný bubeník Mika Ronos a k tomu Péťa Malásek a velká světelná scéna, pyrotechnika a vše co k show patří. Těším se a už teď mě mrzí, že to bude jen pětkrát.

Tento rok vystoupíte vůbec poprvé na festivalu Okoř se šťávou. Těšíte se?

Ano, protože to je skoro doma a protože jako bílá paní na Okoř patřím (smích). Těším se, že zazpívám kamarádům z okolí a že se stavím i za Petrem Hapkou, abych mu dala obrovskou pusu na čelo za všechnu muziku, kterou mi věnoval. Na Okoř se těším i proto, že to zatím znám jen z kola, na kterém tam často jezdím.

Vaše vystoupení začne 21. června po 21. hodině na slunovrat. Znamená to pro vás něco?

Bude to krásný den. Léto přináší víc slunce a víc klidu. Jaro mě nějak zneklidňuje, ale hurá na letní měsíce, to už bude veselé.

Čtěte také: Bílá vyrazí na turné. Bude stejně jako loni černobílé