Vedení Alcronu v reakci na ztrátu michelinské hvězdy oznámilo, že v podniku provede změny. Podle zjištění Českých novin restauraci od dubna opouští šéfkuchař Pavel Býček, kterého nahradí Jakub Černý.

„Nejsme schopni říci, co přesně inspektory vedlo k tomuto rozhodnutí. To mimo jiné potvrzuje nezávislost hodnocení. Zpětnou vazbu hostů nebereme na lehkou váhu,“ sdělil generální ředitel hotelu Radisson Blu Alcron Prague Michal Chour Českým novinám.

Alcron držel michelinskou hvězdu nepřetržitě od roku 2012. V aktuálním vydání průvodce má ale „pouze“ ocenění v podobě tří příborů za interiér, kvalitu obsluhy a atmosféru. „Příborová stupnice“ je určena zejména pro označení celkově příjemného prostředí a kvality restaurace, nevyžaduje nicméně vysoký standard kuchyně. Zatímco jeden příbor značí „docela příjemnou restauraci“, na pět příboru dosáhne pouze „luxusní restaurace“.

V rámci této stupnice zaznamenal Alcron nejlepší výsledek ze všech hodnocených pražských podniků. Konkurenční La Degustion Boheme Burgeoise a Field, které shodně obhájily michelinskou hvězdu i pro letošní rok, totiž získaly po dvou příborech.

Již tradičně hodnotili inspektoři Michelinu v České republice pouze pražské restaurace, přičemž v průvodci pro letošní rok se objevuje celkem 33 z nich.

Příjemnou zprávou je, že ocenění Bib Gourmand pro „podniky servírující výjimečné jídlo za rozumnou cenu“ nově získala restaurace Bistrot 104. Podmínkou udělení tohoto ocenění je, aby podnik měl v nabídce menu, které nepřesáhne částku 28 liber (asi 800 korun).