O post v horní komoře se bude Drahoš ucházet jako nezávislý kandidát. Podle týdeníku Euro už ale získal podporu i některých politických stran. Pomoc mu nabídli například Starostové a TOP 09. V posledních týdnech jedná i s občanskými demokraty a lidovci.

„Příští týden oznámíme na tiskové konferenci podrobnosti. Jednání o podpoře stále probíhají,” sdělil týdeníku Euro Drahoš. Na kampani se bude stejně jako u prezidentských voleb podílet Jakub Kleindienst nebo politolog z Fakulty sociálních věd UK Martin Mejstřík.

Pavel Fischer, ředitel STEM, poskytl 11. července v Praze rozhovor Deníku.
Pavel Fischer: Chci vystupovat jako stínový prezident Zemana

Dosavadní senátorka na Praze 4 Eva Syková bude svůj post obhajovat. Už dříve uvedla, že ji práce v Senátu naplňuje. „Nevím, jestli je silným kandidátem. Já mám na Praze 4 velkou podporu, takže si myslím, že jsem také silný kandidát,” uvedla pro týdeník Euro Syková na Drahoše.

Jejich souboj bude podle týdeníku o to atraktivnější, protože se vzájemně nepohodli již během působení Sykové v akademii věd. V letech 2001 až 2016 Syková řídila Ústav experimentální medicíny Akademie věd České republiky. Tehdejší předseda akademie Drahoš ji na konci května 2016 odvolal z funkce ředitelky z důvodu možného poškození dobrého jména akademie v souvislosti s přijímáním peněz od pacientů za účast v klinické studii týkající se léčby kmenovými buňkami. Vědkyně následně sama rezignovala.

„Patřím v Česku mezi nejcitovanější vědce a mám velké renomé v zahraničí. Některé reakce proto tehdy nebyly úměrné výsledkům mé práce. Notabene se žádné mé pochybení v té kauze neprokázalo,” reagovala pro Euro Syková na svůj tehdejší spor s Drahošem.

Marek Hilšer.
Marek Hilšer: Do Senátu půjdu jako nezávislý