„Největší zpoždění momentálně evidujeme na příjezdu do Prahy od Rudné a Berouna. Na D0 došlo k dopravní nehodě a vzniklá kolona postupně dosahuje po D5 až do Berouna,“ uvedl PID. Podle zjištění Berounského deníku se kolona kolem jedenácté hodiny táhla až daleko za Králův Dvůr.

Mluvčí z Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy Jan Rybanský potvrdil, že příčinou vzniku dopravního kolapsu byla nehoda dvou nákladních vozidel na pražském okruhu. Nicméně ke kolapsu přispělo i špatné počasí a více aut na silnicích. „K nehodě došlo už kolem šesté hodiny ráno na 19. kilometru směrem na Barrandov. Havarovaná vozidla blokovala pravý jízdní pruh a samozřejmě se tvořily kolony. K dvanácté hodině nemáme na pražském okruhu hlášenou žádnou vážnější dopravní nehodu. Takže důvodem může být kombinace špatného počasí a vyššího výskytu automobilů v ulicích. Máme hlášené jen drobné nehody v ulicích Prahy, které do jisté míry mohou ovlivnit i provoz na pražském okruhu tím, že může být nájezd nebo sjezd částečně blokován,“ řekl mluvčí.

Důvodem je tak podle všeho kombinace řada menších nehod a deštivého počasí, kvůli kterému dnes řada řidičů vyjela do práce autem. Kolonu podle mluvčího může zhoršovat i kyvadlový provoz v pražských tunelech, pokud se tvoří kolony jako v tomto případě. „Důvodem je, že v nich žádné auto nesmí stát a projíždějí po etapách,“ vysvětlil Rybanský.

Mluvčí z Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Pavel Truxa uvedl, že hlavní příčinou vzniku kolony s velkou jistotou je havárie u Ořechu na pražském okruhu. Navíc dopravní omezení kvůli opravě mostů u Chrášťan situaci taktéž přihoršilo.

On-line debata Deníku na téma Nebezpečné silnice v Česku. Jan Matoušek (vlevo), Radek Mátl
Experti na debatě Deníku: Nebezpečné úseky silníc musíme opravovat přednostně

„Žádnou dopravní nehodu jsme v úseku mezi Prahou a Berounem neměli hlášenou. Zjišťoval jsem to a je jisté, že to způsobila nehoda těch dvou nákladních vozidel na pražském okruhu. Pak je tu i dopravní omezení u Chrášťan. To už je velmi těžké celou kolonu rozjet,“ řekl mluvčí.

Berounští řidiči se kolonu snažili objet i přes město, což zapříčinilo nárůst dopravy hlavně na Plzeňské ulici v Králově Dvoře a Berouně. I zde se začaly tvořit kolony a průjezd městy byl značně komplikovaný.

Kolony se ve čtvrtek ráno vytvořily i na dálnici D8 severně od Prahy, kde auta stály až po Odolenou Vodu.