Jak hlasovat pro Záboří nad Labem?Pošlete co nejvíce SMS ve tvaru DOBRACI ZABORI na číslo 90 011 04. POZOR! Hlasy pro hasiče ze Záboří nad Labem posílejte do pátku 27. února 2015 do 14 hodin. Každý, kdo pošle SMS, má šanci získat pivo na měsíc zdarma. Počet SMS není omezený.

Dobrovolní hasiči ze Záboří nad Labem jsou partou velkých nadšenců, kteří na slovo poslouchají svého velitele Jana Brunclíka. Ten Sbor dobrovolných hasičů v Záboří vede dvacet sedm let. V současné době je velká pozornost věnována nejmenším členům, kteří jsou členy sboru teprve od září. Zájem mezi nimi je ale obrovský.

Sbor dobrovolných hasičů Záboří nad Labem vznikl v roce 1888 a v současné době má šedesát čtyři členů, z toho je deset žen a třicet dětí.

Děti jsou rozděleny do dvou družstev, na mladší družstvo a starší družstvo. „Schůzky mají vždycky v úterý, ale teď jsme se dohodli, že se družstvo rozdělí na dvě party a budou se scházet v úterý a ve čtvrtek, protože jich je hodně," uvedl velitel sboru Jan Brunclík.

Hlavní je týmová práce

Protože jsou děti členy teprve od září, neměly zatím možnost zúčastnit se žádné soutěže. „Zatím se učí uzlování, topografické značky, zdravovědu, děláme s nimi různé sportovní hry, jaké existují hasičské prostředky," řekla vedoucí, která ve sboru vede menší děti, Vlasta Nečesaná. „Teď je to nejvíce o tom, děti naučit fungovat spolu jako tým, aby se sehrály. Protože o souhře to na závodech hlavně je," dodala.

Kroužek dětí fungoval v Záboří už v minulosti, obnovit se ho podařilo po dvaceti osmi letech. Nyní se k tomu v Záboří vrátili, protože viděli, že spousta dětí nemá ve volném čase co dělat a chtěli je nasměřovat na nějakou smysluplnou aktivitu. Starší děti má ve sboru na starosti Andrea Brzáková. Druhou partu starších dětí vede Michal Kučera a Tomáš Drahovzal.

Soutěže, čarodějnice, dětský den

Nejbližší závody budou 7. března v Žehušicích. Jedná se o Zimní víceboj mladých hasičů. Opravdovou první soutěží bude Soptík, což je soutěž požárních útoků dětských hasičů. Celý sbor se pak připravuje na celorepublikovou soutěž Plamen, která je dělená dle jednotlivých věkových kategorií.

A jaké jsou další plány a aktivity dobrovolných hasičů v Záboří? „Začínáme v dubnu pálením čarodějnic, organizujeme dětský den na fotbalovém hřišti, kde probíhá i hasičská soutěž, drakiáda," řekl starosta SDH Josef Listoň. A samozřejmě účast na soutěžích, o nichž svědčí řada pohárů na poličce v klubovně.

Díky technice jsou schopni podporovat a zálohovat profesionální hasiče.

Letos v lednu už dobrovolní hasiči zasahovali při požáru lokomotivy v Záboří. „Operační středisko nás přivolalo k železniční stanici, kde jsme byli jako záloha," řekl Štěpán Brunclík, náměstek starosty sboru a zástupce velitele jednotky.

Pravidla soutěže Dobráci rokuProjekt Českého rozhlasu Region ve spolupráci se středočeskými regionálními Deníky a Pražským deníkem potrvá do konce příštího června, kdy vše vyvrcholí velkým finále. Vítězům organizátoři zajistí velkolepou show s hudebním programem v ceně 100 tisíc korun.

Každý týden se tým ČRo-Region spolu se zástupci regionální redakce Deníku vypraví do jednoho z přihlášených a následně vylosovaných sborů dobrovolných hasičů ve středních Čechách a v regionech Praha západ a Praha východ. V pátek po 14. hodině si na vlnách ČRo Region 100,5 případně 100,7 FM poslechnete medailonek příslušného sboru dobrovolných hasičů.

Reprízu naladíte v neděli po 14. hodině. Každou sobotu pak v Deníku najdete reportáž z natáčení.

Pro daný SDH můžete hlasovat vždy od páteční 14. hodiny celý týden až do dalšího pátku. Hlasování skončí také ve 14 hodin a začne následné hlasování pro další SDH. Hlasovat lze prostřednictvím SMS na tel. číslo 90 011 04, zprávu pište ve tvaru: DOBRACI (mezera) název sboru. Cena jedné SMS jsou 4 koruny.

Podrobnosti hledejte na webu: www.dobraciroku.cz.