Společnost Central Group prodala v loňském roce 965 bytů a podílem 17,5 procenta je s převahou největším prodejcem nových bytů v české metropoli. Vloni byly její tržby více než 5 miliard korun.

Nevíte si rady s výběrem hypotéky?Poradíme vám

S velkým odstupem skončila druhá společnost Afi Europe (389 jednotek), která zejména díky poslednímu čtvrtletí přeskočila těsně třetí Skanska Reality (358).

„Jen díky tomu, že jsme se v minulosti předzásobili pozemky, můžeme na trh i v tomto obtížném období dodávat velký počet bytů, o čemž svědčí velmi dobré prodejní výsledky za minulý rok,“ řekla k prvenství výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. Podle ní je na žebříčku jasně vidět, že dříve tradiční developerské společnosti nemají co prodávat a přenechaly pozice developerům, kteří mají kde stavět.

Nové byty. Ilustrační foto.
Češi letos potřebují 45 miliard na bydlení. Banky je lákají i rok dopředu

První tři developeři si z trhu ukrojili dohromady více než 31 procent. Hranici 200 prodaných bytů ještě pokořily společnosti Finep (354) a také finská YIT (295).

Byty se v posledních měsících staly v Praze nedostatkovým zbožím, což se výrazně odráží na jejich ceně. Dlouhodobě nedostatečná nabídka zvedla za poslední dva roky ceny o téměř 40 procent.

Na vině je zejména paralyzované povolování nových staveb, které způsobuje výrazný nepoměr mezi nabídkou a poptávkou. Razantně také v poslední době rostou ceny stavebních prací a materiálů.

Prodej bytů v Praze v roce 2017.Zdroj: Central Group

Zdroj: Central Group

Aktivisté v Německu volají po úplném zákazu dieslů do měst.
Evropská města se uzavírají „zakázaným“ vozům. Kde kvůli emisím neprojedete?