„Sebastian vidí sníh poprvé v životě. Bydlíme s manželem nedaleko Sidney a za sněhem musíme jezdit šest hodin cesty. Takže si to děti úžasně užívají. Ale tatínek měl smůlu. Když jsme se přijeli, zlomil si jeden obratel, takže teď musí ležet v posteli," řekla maminka, která pochází z Nymburka.

Většinu času tráví rodinka v Austrálii, za dědou a babičkou do Nymburka jezdí jednou za čas. Tak ať jim ten sníh ještě nějakou dobu vydrží. Podle předpovědi meteorologů je velká šance, že jim to vyjde. Už nyní hlásí sněhové přeháňky a teploty lehce pod nulou.

Sněhová kalamita ochromila i NymburskoDesítky automobilů v příkopech, spadlá větev na silnici u Kostomlat, strom na silnici u Slovče a nabourané auto záchranky. To je výsledek silného nočního sněžení doprovázeného vichrem. Nejvíce napilno měli hasiči. Ti podle ředitele Hasičského záchranného sboru v Nymburce Romana Zimy vyjížděli už v noci na desítky míst, kde se většinou vyskytovala auta v příkopu. „Největší problémy dělaly sněhové jazyky. Lidé by měli v takovém počasí jezdit krokem," upozornil Zima.

Jízdu na sněhové pokrývce s jazyky nezvládli řidiči například mezi Nymburkem a Kostomlaty nebo mezi Lysou a Stratovem. Jejich auta skončila mimo vozovku. Na boku skončilo za odbočkou na Kovansko i auto rychlé záchranné služby, která vyjížděla před šestou ráno k případu směrem na Bobnice.

Podle vedoucího dopravního inspektorátu Josefa Ulrycha bylo od půlnoci do jedné odpolední nahlášeno třináct dopravních nehod. „U Slovče narazil řidič do spadlého stromu na silnici. Některé dopravní nehody ani řidiči nenahlásili. Většinou se jednalo o nepřizpůsobení jízdy s ohledem na povětrnostní podmínky, došlo i k lehkým zraněním. Více informací budeme mít až ve čtvrtek," sdělil Ulrych.

Zřejmě největší dopravní kalamita se stala na pomezí nymburského a kolínského okresu u Peček, kde skončily v příkopu nejdříve dva autobusy. „Další dva autobusy nemohly projet a v příkopu skončilo i popelářské auto a tři dodávky. Na místo vyjížděly jednotky z Poděbrad, Nymburka a Peček," popsal ranní situaci Roman Zima.

Čtěte také: Česko zasypal sníh, zkomplikoval dopravu, uzavřel silnice