„Kolegové z dopravní policie pátrali v historii a zjistili, že zatím nikomu větší hodnotu nenaměřili. Maximum drží opilci s tři a půl promile," konstatovala mluvčí mladoboleslavské policie.

Vše přitom začalo v podstatě nevinně. Padesátiletý řidič toyoty, cizinec, se snažil vyjet z parkovací plochy v Bradleci, a tak jeho nehodu přijeli řešit policisté.

Šofér totiž nezvládl vyjet z řady vozidel, aniž by nenarazil do škodovky, která stála před ním, a záhy při couvání také do okapu a zateplení budovy, jenž bylo za ním.

Když policisté prováděli dechovou zkoušku u řidiče, okamžitě přišli na to, kde tkví „nešikovnost". V alkoholu. „Ve chvíli, kdy policisté s opilých mužem opakovali dechovou zkoušku, přístroj nebyl schopný naměřený alkohol zaznamenat. Naštěstí se nerozbil," zmínila Lenka Sikorová.

Podplácel policisty

Jakoby ale problémy řidiči nestačily. Okamžitě si přidělal další. Jakmile totiž policisté hříšníkovi oznámili, že přijde o řidičský průkaz, neváhal a zkusil je podplatit několika tisíci korunami.

„Kriminalisté muži sdělili obvinění ze dvou trestných činů, a to z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a zločinu podplacení, za což mu hrozí až šest let za mřížemi," dodala Lenka Sikorová.

Je vůbec s podivem, že člověk s pěti promile alkoholu v krvi ještě vůbec fungoval. „Obecně se dá říci, že pět promile alkoholu v krvi je smrtelná otrava alkoholem. Lékaři považují za vážnou otravu alkoholem už stav, kdy člověk má v krvi přes tři promile. Od čtyř promile jde o riziko smrtelné otravy," vysvětlila Kamila Hamáčková, mluvčí Klaudiánovy nemocnice.

Existují ovšem jedinci, kteří si pravidelnou konzumací alkoholu vytvoří určitou toleranci a i vyšší promile přežijí. Někteří lidé ovšem již při třech promile vykazují známky únavy a ospalosti. „Se zvyšujícím se množství alkoholu může nastoupit bezvědomí, necitlivost, inkontinence, zpomalené dýchání a v nejhorším případě zástava dechu," dodala Kamila Hamáčková.

Protialkoholní záchytná stanice Na 'záchytce' Klaudiánovy nemocnice v Mladé Bolelavi za prvních pět měsíců přespalo 133 klientů. Hodně z nich tráví noc na lůžkách stanice opakovaně. V roce 2015, který byl rekordní, za stejnou dobu přespalo na záchytce 162 klientů. Ačkoliv stále výrazně převažují muži, zvyšuje se i počet žen.