Dramaticky zatím situaci nevidí ani zkušený pediatr Vladimír Kasl. „Několik případů jsme zaznamenali před vánočními svátky. Uvidíme za několik dní po návratu dětí do škol," uvedl Vladimír Kasl.

Pokud u starších dětí naměří rodiče vyšší teplotu, nemusí ihned k lékaři a mohou první dny zkusit domácí léčbu. „Pokud se ale objeví komplikace, jako například kašel nebo horečka, je potřeba navštívit lékaře ihned," uvedl Vladimír Kasl a dodal, že u malých dětí je dobré vyhledat lékaře už při prvních příznacích.

Pokud se chcete chřipce bránit, užívejte vitamín C, radí odborník. „A s ohledem na počasí je potřeba se rozumně oblékat. Raději více vrstev," podotkl lékař Vladimír Kasl.

Omezení návštěv

Protože na Berounsku zatím chřipková epidemie nezasáhla, zdravotnická zařízení zatím nepřikročila k omezení návštěv. Příbuzní zatím mohou bez omezení i do domovů seniorů. „Samozřejmě s přihlédnutím na současný zdravotní stav návštěvy. Pokud má někdo teplotu nebo kašel, tak je vhodné návštěvu v domově seniorů odložit," podotýká sociální pracovnice z domova důchodců.

Na boj proti chřipce má řada lidí svůj osvědčený recept. Ne vždy ale zabírá. Proto je lepší se v této době vyhýbat velkým společenským akcím, ale i přeplněným nákupním centrům. „Já se raději teď místům, kde je přeplněno, vyhýbám. Jsem důchodce, tak mě nic nehoní," říká J. Lang.

Čtěte také: Chřipka na Benešovsku uzavřela první zařízení, domov důchodců