Vyrazit na piknik naprosto bez vybavení, nákupu a příprav není problém, pokud si za cíl zvolíte například Žluté lázně či Národní zemědělské muzeum.

„Půjčujeme samozřejmě koš i deku, letos jsme rozšířili nabídku piknikových setů,“ prozradila mluvčí Žlutých lázní Hana Tietze. Momentálně lze vybírat ze čtyř variant, které obsahují například panini, saláty, nakládanou zeleninu, sýry i víno. Cena se pohybuje od 750 do 930 korun.

Kam vyrazit na piknikZdroj: Deník

„Navíc je letos nově možné objednat si košík online a pak už jen přijet a užít si piknik,“ doplnila Tietze.

Svačina s jedinečným výhledem

Obdobný servis se dostane návštěvníkům zemědělského muzea. To zřídilo piknikovou louku přímo na střeše své budovy na Letné.

„Pohled ze střechy aspiruje na jeden z nejkrásnějších a nejatraktivnějších v celém hlavním městě, protože z ní lze dohlédnout na všechna významná místa historie i současnosti Prahy najednou,“ uvedla mluvčí muzea Jitka Taussiková.

Silná bouřka na chvíli zastavila i pražské Letiště Václava Havla.
Přes Prahu se opět přehnala bouřka s krupobitím. Problémy mělo i letiště

Návštěvníci si mohou za sto až dvousetkorunový poplatek půjčit kompletní vybavení zahrnující deku, piknikový koš a nádobí, nakoupit si v místní prodejně regionálních potravin a rovnou si je jít vychutnat i s výhledem na město.

S rozvozem potravin až na louku začal přede dvěma týdny internetový prodejce Rohlík.cz. Službu odstartoval ve Stromovce a o týden později přidali Letnou, Riegrovy sady, Parukářku, Ladronku a Náplavku.

Na pražských hřbitovech platí zákaz zapalování svíček.
Na hřbitovech v Praze nesmí hořet svíčky. Nahradit je mohou elektronické

Piknikové koše nabízí také řada restaurací. „Chcete mít soukromí? Chcete být na vzduchu? Připravíme Vám piknikový koš plný dobrot, zapůjčíme deku a malý stolek,“ nabízí malostranská restaurace Pastař. Zákazníci se s vybavením mohou vypravit třeba na Kampu, Petřín nebo kamkoliv jinam.

Dvě varianty piknikových košů má pro zákazníky modřanská restaurace Port 62. Pojíst na čerstvém vzduchu mohou i návštěvníci zámeckého areálu ve Ctěnicích, pro něž má občerstvení s sebou nachystané restaurace Granary.

Latinos v Praze - Alfredo.
V Praze žijí dva tisíce „Latinos“, živí je restaurace i kurzy tance

Piknikové koše nabízí rovněž Restaurace u Šenkýřů, kterou zákazníci najdou v parku Přátelství na Proseku.

Pokuty hrozí za grilování i alkohol

Rozhodit si deku na trávník a něco dobrého u toho sníst je v metropoli dovoleno v podstatě ve všech veřejných parcích a zahradách, kde to návštěvní řád výslovně nezakazuje. Jiné je to ale s rozděláváním ohně.

Kdo by si chtěl jídlo nejdřív opéct či ugrilovat, musí zamířit na některou z oficiálních grilovacích zón, kterých je v metropoli zhruba 20. Nechybí v oblíbených parcích, jako jsou Stromovka, Petřín, Parukářka, Obora Hvězda či Vítkov. Za rozdělávání ohně na jiných místech může padnout až několikatisícová pokuta.

Grilování. Ilustrační foto.
Grilování opět povoleno. Úřad zrušil zákaz, který mnozí ignorovali

Sankce hrozí i za porušení zákazu popíjení alkoholu, který platí na mnoha místech, především v centru. Několik stovek ulic, náměstí i parků, kde se nesmí pít, je vyjmenováno v městské vyhlášce. Obecně pak platí zákazy na dětských hřištích i v blízkosti škol.

Deník přináší tipy na osvědčená i méně tradiční místa, kde si jídlo rozhodně vychutnáte.

Sběr jahod. Ilustrační foto.
Skutečný původ „českých“ jahod umí poctiví prodejci na přání doložit