„Na dálnici, dříve tedy rychlostní silnici, už jsem zažil ledacos. Ale to, co se tu odehrává od letošního léta, nemá obdoby. Dé desítka je prakticky pouzavírkovaná celá, na prstech ruky napočítáte úseky, kde se skutečně jede ve čtyřech pruzích. A s koncem prázdnin se to nezlepšilo, ba naopak, přibylo aut i uzavírek," líčí řidič.

Cesta, která mu za normálních okolností trvá 45 minut, mu nyní zabere téměř dvě a víc hodin. A na lepší časy se neblýská, protože D10 zůstane na mnoha místech uzavřená i v průběhu podzimu.

Největší komplikace, zejména v době dopravní špičky, čeká na řidiče na třiatřicátém kilometru, tedy u Brodců. Tady už několik měsíců probíhá údržba mostu, ovšem od začátku září zde byl provoz sveden do protisměru a vozovka byla zúžen na jeden jízdní pruh. Podle plánů by tady měla rekonstrukce mostu pokračovat až do 18. října.

Konkrétně tenhle úsek řada lidí zkouší objet po staré silnici přes Pískovou Lhotu, ovšem s železnou pravidelností se vytvoří mnohakilometrové kolony i v tomto místě, a tak stojí souběžně dvě fronty vozidel až před Boleslav.

Svedení dopravy do jednoho pruhu

To je ale jen jedna z mnoha. Pracuje se i mezi dvacátým a třiadvacátým kilometrem u Benátek, a i tady je svedená doprava do jednoho pruhu. Tohle omezení, zapříčiněné stavebními pracemi, potrvá do 2. října, a to v obou směrech.

Další převedení do protisměru čeká na řidiče už u Mladé Boleslavi, na úrovni Bezděčína mezi sedmatřicátým a jednačtyřicátým kilometrem dálnice. I tady práce potrvají do 2. října.

Koneckonců zúžení 'zpříjemní' i příjezd do Prahy, u Brandýsa na sedmém kilometru dálnice je opět doprava svedena do jednoho pruhu. I tady opravují most, a práce skončí dokonce až 30. listopadu.

Zúžení se motoristé nevyhnou ani na cestě z Mladé Boleslavi do Turnova, čeká na 50. kilometru kvůli opravě svodidel.

Čtěte také: Řidiče v Berouně zbrzdila hodinová kolona