„Tato obvykle suchá, stepní krajina po vydatných deštích připomínala spíše deltu Dunaje," popsal s nadsázkou Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky, který se svými kolegy v oblasti prováděl několikadenní biologický monitoring.

Černá skládka, kterou do posledních odpadků doslova rozebraly kluby vojenské historie a branných činností, obsahovala kromě černých kabelů také železný šrot a další předměty, jenž v žádné případně nepatří do přírody, ale do kontejneru ve sběrném dvoře.

Setkání odborníků a klubů vojenské historie mělo kromě likvidace nepořádku i jiný úkol, a to pokusit se zkoordinovat využívání tohoto prostoru různými zájmovými skupinami. Své si tam najdou nejen přírodovědci, ale také ochránci přírody, myslivci či právě zmínění členové vojenských klubů.

„Společně chceme zachovat unikátnost tohoto území a zároveň také rozšířit rezervaci s velkými kopytníky na celou rozlohu stepních pastvin," konstatoval Martin Polák, který vojenské kluby a spolky branných činností v bývalém vojenském prostoru v Benátkách nad Jizerou koordinoval.

Vybudování cyklostezky

Zubři a divocí koně jsou velkým lákadlem pro návštěvníky, kteří život dovezených kopytníků často sledují. Nejen proto chce benátecká radnice vybudovat do lokality Traviny cyklostezku.

Starosta Jaroslav Král už dříve řekl, že cyklostezka by měla spojit Benátky, místní část Kbel, Milovice a Lysou nad Labem. Cyklisté by se tak snadno dostali až na vlakové nádraží v Lysé, kde by se mohli rozhodnout, jestli zpět do města pojedou na kole, případně pohodlně ve vlaku.

K pozorování zubrů slouží návštěvníkům i dvě vyhlídky, které vedou až k ohradám.

Čtěte také: Lanová vyhlídka dovolí návštěvníkům přijít za zubry a koni až na okraj ohrady