Začalo se v srpnu, hotovo by mělo být v květnu až červnu, což je postup podle plánovaného harmonogramu. Hotové už jsou bourací práce, nyní už zedníci zdí příčky. V přízemí je již jasně vidět připravený prostor pro velké francouzské dveře, které budou ústit do zeleně před budovou a jimiž budou probíhat děti z mateřské školky na čerstvý vzduch.

Školka pro děti zaměstnanců nemocnice s kapacitou 30 míst je jedním ze tří celků, které bude zrekonstruovaný objekt obsahovat. Druhým je vzdělávací centrum pro 50 až 60 lidí, třetím pak ubytovací kapacity pro pracovníky nemocnice.

Zvýšení přitažlivosti

„Slibujeme si od toho ještě větší stabilizaci zaměstnanců, kterých je nedostatek, jak lékařů, tak sester. Není to samozřejmě specifikum Kolína, podobné problémy mají všechny nemocnice už nejméně rok," řekl ředitel Oblastní nemocnice Kolín Petr Chudomel. „Chceme zvýšit přitažlivost naší nemocnice pro nově nastupující a svobodné zaměstnance ubytovacími prostory i zmíněnou školkou," připomněl ředitel.

Školka bude stavebně i funkčně oddělená od ubytovacího i studijního celku, vjezd bude mít z druhé strany. Bývalá svobodárna je pro školku vlastně ideální místo, bude ji obklopovat zeleň, z jedné strany má Vodní svět Kolín, z druhé centrální dětské hřiště. „Školku chceme mít s prodlouženou otevírací dobou nejméně 12 hodin, dvanáctihodinové jsou směny v nemocnici," podotkl ředitel.

Zajímavostí možná je, že již úplně původní projekt, podle kterého se svobodárna před zhruba 70 lety budovala, obsahoval záměr zřídit v těchto místech školku.

Velkolepý projekt

Budova pochází z roku 1950 od Františka Maria Černého, významného funkcionalistického architekta. „Byla součástí komplexního řešení kolínské nemocnice jako regionální nemocnice s 1200 lůžky," připomněl Petr Chudomel. Záměr vznikl po válce, ale po převratu v roce 1948 byl notně okleštěn. Realizovala se vlastně jen budova gynekologie a právě svobodárny.

Opravdu velkolepý projekt počítal co do ubytovacích kapacit nejen se svobodárnou, ale s celým symetrickým areálem, který měl obsahovat i vily primářů. Hlavní vjezd do nemocnice měl být poblíž místa, kde je nyní oční oddělení, čili naproti zamýšlenému hlavnímu vstupu do ubytovacího celku. O tom, že se tehdy uvažovalo opravdu moderně, svědčí i fakt, že už tenkrát měla svobodárna topení v podlaze.

Moderní objekt

Svobodárna sloužila svému účelu až do roku 2012, kdy již musela být uzavřena pro svůj havarijní stav. Několik let pak čekala, až se najdou peníze na rekonstrukci. Předpokládané náklady na všechny práce jsou více než 35 milionů korun bez daně.

Výsledkem bude velice pěkný, moderně upravený objekt s krásným výhledem dokonce až na chrám sv. Bartoloměje. Pro vzdělávání zaměstnanců bude upravené pravé křídlo budovy, kde se oživí společenská místnost s původním velkým krbem. Aktuálně se hledá nové řešení atria, které původně nebylo zastřešené, ale nyní se to změní a vznikne další zajímavý prostor.

Před budovou už zmizely náletové dřeviny a křoví, pokáceny budou muset být i některé stromy, zejména lípy a kaštany. „Jsou velice blízko u stěn a některé jsou navíc staré i nemocné," podotkl ředitel nemocnice. A vzhledem k tomu, že uvnitř bude mimo jiné i zmíněná školka, nelze je z bezpečnostních důvodů ponechat. V plánu je i parková úprava celého prostoru od budovy až k silnici. „Zatím na to nejsou peníze, chceme to udělat postupně," dodal Petr Chudomel.

Zajímavá plastika

Delší čas neudržovaná zeleň zahalovala i velmi zajímavou plastiku od Josefa Wagnera, příslušníka jedné z největších českých sochařských dynastií. Znázorňuje ošetřovatelky s dítětem a lékařkou. Později pod plastiku přibyl nápis Zdravou mládeží k socialismu. Zůstane tam nápis i po potřebné drobné rekonstrukci? „Národní památkový ústav doporučuje ponechat," řekl ředitel nemocnice.

Konec konců, i podobná hesla jsou součástí naší historie. Plastika je na první pohled umístěná na trochu nelogickém místě, jakoby zastrčená, ovšem pokud by se býval realizoval celý velký Černého projekt, byla by vlastně obrácená do vstupního prostoru ubytovacího areálu.

Čtěte také: Znovuobjevený klenot chce kolínská nemocnice uchovat