„Když jsme byli ještě pod teplárnou, vraceli nám za teplo kolem čtyř tisíc ročně. Teď už rok máme solární panely na střeše a při vyúčtování jsme dostali jednou tolik,“ chválí si změnu ve vytápění Luboš z Příbrami. 


Obyvatelé, kteří nedají dopustit na odběr tepla z teplárny, se obávají, že samostatnost bytových domů ve městě povede k citelnému navýšení cen ze strany teplárny. Ta ale, jak před časem řekl výrobní ředitel příbramské teplárny Jaroslav Hrabec, dělá proti nárůstu cen za teplo všechna možná opatření. „Většina firem při lákání zákazníka snižuje cenovou nabídku pod cenu konkurence, ale při porovnání nákladů na vytápění se většina z nich také snižuje ke klamavému a zavádějícímu porovnání s teplárnami,“ reaguje Jaroslav Hrabec na vlnu odpojování bytových domů od teplárny. 


Firmy lidem při domovních schůzkách nabízejí ve srovnání s teplárnou až poloviční ceny tepla – 350 až 400 Kč/GJ z nové domovní plynové kotelny. „To je holý nesmysl. Podle renomovaných poradenských firem se cena tepla z těchto kotelen pohybuje mezi 650 až 700/GJ. Pokud do ní tedy zahrneme všechny náklady spojené s výrobou a rozvodem tepla, a neschováváme je do jiných položek vydání domu. Vyšší cena je v případě, že si dům musí vzít na investici úvěr. Pro porovnán: průměrná cena tepla z tepláren na zemní plyn se letos pohybuje kolem 630 Kč/GJ, z uhelných tepláren je to dokonce jen 545 Kč/GJ.

Den železnic v Příbrami.
Den železnice v sobotu nabídne poznání i zábavu


Jen cena zemního plynu při průměrné roční spotřebě bytového domu s 32 domácnostmi 1000 GJ (zhruba 30 GJ na byt) je aktuálně u jeho dominantního dodavatele společnosti RWE 465 Kč/GJ.

„Ano, jen palivo stojí více, než kolik slibují za konečnou cenu tepla z domovních plynových kotelen jejich prodejci. K uvedeným palivovým nákladům musíme ještě přidat náklady na elektřinu na provoz topné soustavy v domě, náklady na obsluhu, opravy, údržbu a revize, a to už jsme hodně překročili hranice 500 Kč/GJ,“ vysvětluje Jaroslav Hrabec s tím, že jen revizí, servisních, provozních a preventivních prohlídek vyplývajících z legislativy je více než 10 a mohou je provádět jen autorizovaní odborníci a to něco stojí. Obětí přechodů na lokální zdroje jsou často starší lidé a maminky s dětmi.

Oprava věže kostelíka odhalila vzkaz v cínové schránce.
Věž kostela v Dobříši ukrývala vzkaz

Významných úspor tepla se totiž dosahuje tím, že přes den je vytápění v domě utlumeno. To samozřejmě rodinám, kde se všichni vracejí odpoledne, nevadí. Jenže důchodci a maminky s dětmi jsou doma po celý den a snížení tepelného komfortu v bytě pociťují doslova na vlastní kůži. Někdy lze problém vysokých nákladů na ohřev vody řešit bez odpojení od teplárny.

„Řešením, které se již vyplatilo v řadě podobných případů, je individuální příprava teplé vody v bytech V domě zůstává levné vytápění z teplárny a náklady na ohřev vody se sníží a rozhodují o nich sami domácnosti svou spotřebou,“ dodává Jaroslav Hrabec.

Rozdíly v cenách plyn vs. uhlí:


- průměrná cena tepla z tepláren na zemní plyn cca 630 Kč/GJ

- průměrná cena tepla z uhelných tepláren jen 545 Kč/GJ

 

„Když jsme byli ještě pod teplárnou, vraceli nám za teplo kolem čtyř tisíc ročně. Teď už rok máme solární panely na střeše a při vyúčtování jsme dostali jednou tolik,“ chválí si změnu ve vytápění Luboš z Příbrami.

Na zásoby uhlí je potřeba myslet před zimou 

Zatímco teplárny v některých městech už začaly pouštět odběratelům teplo do domovů, Příbrami se to zatím netýká, i když by se mnozí obyvatelé zřejmě nezlobili.


Horší to mají majitelé domů a chalup, kteří musí myslet na zásoby topiva po celý rok. Kdo si vzpomněl až nyní, že nemá co hodit do kamen nebo do kotle, může počítat s delší dodávkou po objednání, jak to podle Michaely Větrovské z příbramské prodejny paliv obvykle bývá. Letos je ale prý přístup zákazníků o něco lepší.

„Zrovna si pochvaluji, že se lidé z minulé zimy poučili a dělají si včas zásoby na zimu po celý rok. Objednávky přibývají,“ libuje si šéfka prodejny. Letos si hodně lidí vyměnilo kotel a do automatických kotlů je doporučený druh uhlí ořech dvojka.

Šalmaj 2016. Na snímku vlevo je kapelník Ginevry Václav Plecitý.
Šalmaj slaví desáté narozeniny, Ginevra dvacáté

„O tenhle typ paliva bude letos větší zájem a hrozí, že kdo si vzpomene až na podzim, bude na dodávku čekat třeba i tři týdny,“ naráží Michaela Větrovská na zkušenost z poslední zimy, kdy tuhé mrazy zbrzdily práce v dolech. „V těžkých mrazech například u strojů popraskaly pasy a když tohle nastane, prodlužuje se doba dodání. To je potřeba si uvědomit. Potom se lidé zlobí na nás,“ konstatuje. Největší zájem mají jejich zákazníci o ořech dvojku, majitelé starších a manuálních kotlů se stále ohlížejí po kostkách a briketách.


Po celý rok téměř bez prodlevy přijímají objednávky Paliva Sedlčany. „Letos jsme snad neměli ani žádnou okurkovou sezonu. Zájem je o kostku, ořech jedničku a dvojku a brikety,“ říká vedoucí prodejny Martina Šmídová.