„Zdražovat nebudeme. Cena se nemění, osmdesát korun za litr. V letošním roce plánujeme připravit několik stovek litrů," potvrdil vinař, jehož burčák bude ve městě na soutoku na trhu jako první. Stejně jako před rokem.

Opět jde o nápoj z odrůdy Solaris. „Tento druh díky fotosyntéze dokáže vytvořit cukry daleko rychleji než třeba tradiční muškátové odrůdy, které budou následovat v nadcházejících týdnech," upřesnil Chorouš s tím, že teplé počasí vytáhlo cukernatost velmi vysoko. „Burčák měl při sběru cukernatost devatenáct stupňů. Kdybych tušil, že slunce zabere až tak, mohla být první sklizeň už o týden dřív," poznamenal.

Z Mělnického vinobraní.
Vinobraní: předprodej byl loni brzdou zábavy. Letos má být odbavení rychlejší

První prodej několika desítek litrů začne ve čtvrtek 24. srpna. A podle vinaře nemusí mít zájemci strach, že se na ně nedostane. „Prodej spustíme nejdříve u nás ve vinařství. Ve stánku na náměstí Míru bude bílý burčák v nabídce od pátku 25. srpna," dodal vinař.

Vinařství Pavel Chorouš bylo založeno v roce 2003 jako maloproducent pro vlastní potřebu s vinicemi v nájmu. Od roku 2012 vlastní první vinici Lacerta, ke které se v roce 214 přidala vinice Fénix. Současná rozloha vinic činí 1,4 hektaru v Turbovické viniční trati v Mělníku.

V Masarykově kulturním domě na Mělníku probíhá až do 31. srpna výstava fotografií a příběhů ze srpna 1968.
Strach střídal vztek, vzpomíná na srpen 1968 mělnický pamětník Karel Lojka

Další vinařství nabídnou první várku bílého burčáku o trochu později. Třeba vinařství Bettina Lobkowicz spustí prodej v sobotu 26. srpna. „Bílý burčák přijde o víkendu. Za litr a půl zákazník zaplatí 140 korun za 1,5 litru. O dva týdny později přijde na řadu červený, kdy jeden a půl litrová láhev vyjde na 130 korun," sdělila Deníku Michaela Doležalová z vinařství Bettina Lobkowicz.

Třeba vinařství Kraus s výrobou burčáku nespěchá. „Zatím nevíme přesně, kdy burčák nabídneme. Počítáme, že první lahve půjdou do prodeje někdy kolem 10. září," upřesnila Danuše Krausová, která řídí výrobu štěpovaných sazenic révy. Dodala, že cena se bude nejspíše pohybovat kolem devadesáti korun za jeden litr.

Co je burčák?

Jde o částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Je to zároveň meziprodukt při výrobě vína. Může být jak červený, tak bílý. Obsahuje přibližně od 1 do 8 procent alkoholu, záleží na fázi kvašení. Obvykle se pije při zhruba čtyřech procentech. Je bohatý na vitamíny a kvasinky, které mají v sobě komplex vitaminů skupiny B.