Opakovat se nesmí a nebude. To již ve čtvrtek naznačila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), která se veřejnosti omlouvala – s ujištěním, že v rámci další dotační výzvy už by se žádosti měly přijímat elektronicky. Může totiž přijít podobná situace: kvůli velkému zájmu nebudou peníze stačit pro všechny zájemce – a na všechny se nedostane. „Osobně pohlídám, aby se už příště příjem uskutečnil jinou formou," zopakovala hejtmanka svůj čtvrteční slib i v pátek.

Kotlíkové dotace (Praha). Ilustrační foto.
Selhání úřadu? Frontu na dotace lidé stáli i dva dny

Proč se kraj nerozhodl pro elektronický příjem žádostí? 

Fronty zájemců před krajskými úřady bývaly v minulosti vidět leckde – nyní však už většina krajů avizovala elektronický příjem žádostí. Ministerstvo životního prostředí oznámilo, že tuhle možnost měli i Středočeši – a je plně v režii každého kraje, pro jaký způsob se rozhodne.

Středočeský radní Věslav Michalik (STAN), do jehož kompetencí patří oblast hospodářského a regionálního rozvoje včetně evropských projektů a rozvoje venkova, má však jiný pohled. „Jistěže se ministerstva mí podřízení dotázali. Odpovědí bylo neformální doporučení neměnit metodiku, která se osvědčila při první výzvě," uvedl v pátek.

Šetření může přinést hodně rozruchu 

Jak se příjem žádostí připravoval konkrétně na Smíchově, se bude detailně zjišťovat, potvrdil mluvčí hejtmanství Pavel Lochař. Dění kolem přijímání dotací na výměnu kotlů na tuhá paliva podle jeho slov prověří procesní a personální audit. „Na žádost hejtmanky ho zadá ředitelka Krajského úřadu Středočeského kraje Kateřina Černá, kterou k tomuto rozhodnutí vedou stížnosti žadatelů," konstatoval Lochař.

Tohle šetření ještě může přinést hodně rozruchu. „Pokud došlo k pochybení, měli by nést důsledky úředníci a pověření radní, kteří by měli vyvodit politickou odpovědnost," zdůraznila Pokorná Jermanová. Koaliční partner Michalik kroutí hlavou. Odpovědnost za kupčení s místem ve frontě odmítá – prý stejně důrazně jako politické hrátky, které se kolem toho rozpoutaly.

Přes tisíc žádostí zaevidoval krajský úřad 

Bylo to podle svých slov on, kdo na korupční praktiky ve frontě sám upozornil policii. „Pokus vytloukat z problémů, které nastaly, politický kapitál, je na vážnou diskusi v koalici," prohlásil s tím, že krajští politici by o věci měli jednat v pondělí.

Žádostí o dotaci na výměnu starších kotlů na tuhá paliva za modernější ekologické zaevidoval krajský úřad 1219. Na nákup kotlů na biomasu nebo tepelná čerpadla je v rámci takzvané druhé výzvy kotlíkových dotací vyčleněno necelých 52 milionů korun. Dá se předpokládat, že uspět by mohla tak třetina zájemců.

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.
Z kotlíkových dotací už si Středočeši kotel na uhlí nejspíš nepořídí

Krajský úřad už požádal policii o prověření 

Nebo snad nakonec žádný? Objevily se totiž dohady, že vzhledem ke spekulacím o kupčení s pořadovými čísly by mohla být celá výzva zrušena. Takový krok však vedení Středočeského kraje podle Lochařových slov zatím neplánuje. Hejtmanka se již ve čtvrtek vyjádřila, že by to nebylo fér vůči lidem, kteří si frontu v chladu a mizerném počasí poctivě vystáli.

Krajský úřad již požádal policii, aby dění před budovou prověřila. Bude se však zkoumat nejen to, co se dělo venku, ale i uvnitř, vyplývá ze slov ředitelky úřadu Černé. „Zadávám detailní kontrolu. Zajímám se o přesný postup úkonů, které byly činěny, kdo a jak tyto činnosti zajišťoval – a zároveň žádám o návrh možného řešení při další výzvě," uvedla v pátek Černá.

Dotační proces musí být důstojný 

K možnému řešení se vyslovil i Michalik. Dotační proces podle něj musí být důstojný, nekorupční a s jasnými pravidly. Radní však zdůraznil, že podstatou problému není to, zda se budou lidé předhánět ve frontách, nebo ve virtuálním prostředí elektronických podání. „Obojí je nedůstojné. Napříště je třeba například losovat za dozoru notáře, pokud zájem takto převyšuje peníze na dotace," navrhuje.

„Pokud teď něco selhalo, je to organizace příjmů žádostí podatelnou a zajištění rovného přístupu k budově úřadu a na podatelnu. To je ale věc úřadu a ředitelky úřadu, nikoliv pravomoc radních," ukazuje Michalik na ředitelku Černou jako na člověka, který by měl vyvozovat hejtmankou avizované důsledky.

Ilustrační snímek
Kotlíkové dotace se už řeší také v metropoli