V minulém roce bylo na záchytce hospitalizováno 375 lidí, tohle číslo ale už bylo letos překonáno.

„V úterý 22. listopadu byl na záchytce Klaudiánovy nemocnice hospitalizován 375. klient," potvrdila tisková mluvčí Kamila Hamáčková.

Stoupající trend není podle jejích slov v posledních letech ničím novým, zatímco v roce 2012 se pohybovaly počty klientů záchytky kolem tří set za rok, od té doby křivka letí vzhůru a začíná téměř atakovat čtyřstovkovou hranici. Čím to je?

Podle odborníků za tím konkrétně v Boleslavi stojí především velký počet cizinců, kteří do města přicházejí za prací, žijí tu bez rodin a navíc často pocházejí ze zemí s naprosto odlišnou kulturou. „Alkohol tak bývá snadným východiskem a způsobem, jak se zbavit samoty a strachu. Například Mongolové se na středoevropský způsob chování a života adaptují velmi obtížně," vysvětluje psycholožka Jana Tesařová.

Podle mluvčí nemocnice navíc nejsou výjimkou mezi hospitalizovanými lidmi v poslední době ani ženy. „S řadou alkoholem ovlivněných lidí se pracovníci nemocnice na záchytce potkávají opakovaně, není výjimkou ani deset absolvovaných pobytů," dodává Kamila Hamáčková.

Jedna noc na záchytce přitom stojí tři tisíce korun, ovšem jelikož se řada pacientů rekrutuje z řad bezdomovců či cizinců bez trvalého pobytu, doplácí na to nemocnice stovky tisíc ročně, pomoci se snaží i město.