Například jako důsledek nesolidního jednání bývalého partnera po rozvodu, do chudoby ho mohou uvrhnout enormní dluhy, jejichž nesplácení končívá exekucí a následným vystěhováním.

„Nejčastější důvody vzniku bezdomovectví jsou zadluženost, závislost na alkoholu nebo jiných návykových látkách, nezaměstnanost," poznamenala k tématu Věra Skálová, vedoucí odboru sociálních věcí Městského úřadu Sedlčany na Příbramsku.

Jedním dechem upozornila, že tento společenský jev je velmi komplikovaný a diferencovaný a nevyhýbá se ani menším obcím a městům, Sedlčany nevyjímaje.  
„V České republice není systematicky ani legislativně dosud jednotně řešen," dodala.

Připustila, že i když zjevné bezdomovce v osmitisícových Sedlčanech není vidět, potenciální kandidáti, kteří se ocitli v rizikové situaci, tu pobývají. Má tím na mysli lidi, kteří žijí přechodně u přátel nebo rodiny, ale bez právního nároku na střechu nad hlavou.

„Jsou také v azylových domech, 
v zařízeních pro děti nebo dospělé, včetně věznic a můžeme předpokládat, že až se tam jejich pobyt ukončí, nemají se kam vrátit," vysvětluje. Jejich počty odhaduje až na desítku. „Existují také takzvaně skrytí bezdomovci, kteří svůj stav tají. Nevíme o nich do okamžiku, než požádají o poskytnutí 
pomoci," upozornila.

Rizikové zimní období

A co pro takové lidi mohou sociální pracovnice udělat konkrétně? „V agendě sociální práce poskytuje náš odbor z legislativní povinnosti všem osobám, které o to požádají, poradenství a pomoc při hledání bydlení, včetně přechodného ubytování. Najít ideální řešení pro individuální požadavky klientů ale není jednoduchým úkolem," poznamenala. Na místě však je odhodit případný stud a vysvětlit úřednicím po pravdě, jak se věci mají.

Zejména v zimním období jim hrozí podchlazení. „Máme k dispozici přehled o ubytovacích zařízeních 
v rámci kraje, i České republiky, která splňují kritéria hygienických požadavků, jsou takzvanými oficiálními ubytovnami," říká Skálová 
s tím, že klientům všechny kontakty na ubytovací zařízení při osobním jednání předají.

„Naše zkušenost je taková, že například do jihočeského regionu klienti z našeho města nebo regionu odejít nechtějí. O dočasném ubytování ve větším městě - zejména pak o Praze - jsou ochotni uvažovat," nabídla konkrétní zkušenosti vedoucí odboru.

„Pokud zjistíme, že je vzhledem 
k věku nebo zdravotního stavu klienta důvod, odkazujeme je na pobytové sociální služby, případně na neziskový sektor, který 
v této oblasti cíleně působí - především na charitní a církevní právnické osoby, azylové domy, Armádu spásy ČR nebo obecně prospěšnou společnost Naděje v Praze," doplnila Věra Skálová.

O noclehárnách neuvažují

Upozornila, že obce nemají příliš mnoho možností problém bezdomovectví řešit. Sociální pracovnice se však snaží pomoci a využívat všechny dostupné způsoby, které sice nejsou ideálním řešením, ale v daný okamžik mohou účel splnit.

Vysvětlila, co má na mysli: „Na základě interních dohod a spolupráce více subjektů je v Sedlčanech možné na individuální žádost občana požádat o přidělení takzvaného dočasného přístřeší 
v bytovém domě v ulici Strojírenská čp. 791."

Pro zimní období je prý možné případně využít i kapacitu městských ubytoven, které jsou prioritně určeny turistům, ale mimo sezónu nemají plnou kapacitu. Obě varianty řešení, které nastínila, však mají svoje pravidla.

Oprávněnost přidělení krizového ubytování na dobu dočasnou musí rozhodnout radnice. Pokud žadatel uspěje, musí splnit i další podmínky. Mezi ty nejdůležitější patří naprostá abstinence, dodržování domovního řádu a jeho schopnost zaplatit stanovenou cenu.

Věra Skálová doplnila, že o zřízení noclehárny pro bezdomovce město prozatím neuvažovalo.

Čtěte také: Bezdomovec Vladimír hledá domov. Značka: se psem

Marie Břeňová