Právě k tomu směřovaly v pátek při tiskové konferenci benešovské radnice dotazy na místostarostu města za hnutí ANO 2011 Jiřího Švadlenu. Své k tomu, o případném nástupci Pokorné Jermanové v radě, řekl také starosta Petr Hostek (ČSSD).

„Pevně věřím a doufám, že paní Pokorná Jermanová zůstane dál minimálně zastupitelkou města. Osobně bych byl rád, aby zůstala také radní. Ale na toto téma jsem s ní ještě nehovořil," přiznal starosta s tím, že v případě, že by radní skutečně odstoupila, předpokládá, že by na uvolněný post donominovalo jejího nástupce právě hnutí ANO.

Výběr by ale nemělo velký. V podstatě by mohlo navrhnout už jen jednoho ze dvou zastupitelů. Jedním z nich je Petr Střelka, druhým pak starostův syn, Jakub Hostek. „Otec se synem v radě takhle velkého města by nebylo nejlepší řešení," připustil Petr Hostek. „Takhle to může být někde na vesnici, ale v Benešově nikoliv. Bylo by to kontraproduktivní a nerozumné a to chápu jak já, tak můj syn," konstatoval starosta.

Úvahy jsou nejspíš liché

Neschůdná je podle něj také varianta, kdy by ANO dalo své místo v radě k dispozici ČSSD. Tím by se zcela změnilo naplnění koaliční smlouvy. Starosta by prý v takovém případě raději ANO „udyndal", aby si křeslo v radě ponechalo. Vzhledem k tomu, co se děje ve středočeské TOP 09, si starosta dokonce přeje, TOP 09 přešla od podpory současné benešovské koalice přímo do koalice.

„Při devíti radních by se jimi pak stali jeden člen TOP a jeden z KSČM. Byli by jimi nejspíš Pavel Dvořák a například Michal Budlovský," míní Petr Hostek. Ale všechny tyto úvahy jsou nejspíš liché. Jak na konci tiskovky potvrdil místostarosta Benešova, má ANO další postup vyplývající z událostí kolem ustavení vedení Středočeského kraje, dobře rozmyšlený.

„Paní Pokorná Jermanová zůstane radní, i když o tom ještě neví," zažertoval Jiří Švadlena s tím, že jednání o tom má ANO až v pátek 21. října večer. „Doufám, že v radě zůstane. Chceme ji k tomu přemluvit, protože ji tady potřebujeme," řekl místostarosta a připustil ještě, že by to pro Benešov bylo výhodou.

Jak jednání dopadla není v tuto chvíli jasné, Jaroslava Pokorná Jermanová ale mezitím v krátké textové zprávě sdělila, že všechny záležitosti ohledně jejího setrvání v radě či zastupitelstvu Benešova, bude řešit až po ustavujícím zastupitelstvu Středočeského kraje.

Čtěte také: Náměstek primátora: Nejsem přeběhlík ani zrádce, můj názor se nijak nezměnil