Řešili 3305 přestupků zjištěných při silničních kontrolách, za které uložili v blokovém řízení 3082 pokut dohromady za více než milion korun. Přesně to v součtu dělalo 1 078 600 Kč, připomněl v pondělí policista Zdeněk Chalupa. „V rámci dopravní akce policisté zkontrolovali 13 685 motorových vozidel," doplnil.

Jednoznačně nejčastějším deliktem se stávalo překročení stanoveného rychlostního limitu. Příliš těžkou nohu na plynovém pedálu měli řidiči v 830 zaznamenaných případech. Varující je také číslo, které přibližuje, jak často nejen řidiči, ale i spolucestující zapomínají na použití bezpečnostního pásu nebo dětské autosedačky: šlo o 435 přestupků!

O nic méně šokující je ale také počet odhalených šoférů, kteří se cítili dost bystří na to, aby ukočírovali koně v motoru, třebaže jejich reakce byly utlumeny požitím alkoholu nebo drog; během tří víkendů jich bylo přistiženo 81. Jednaosmdesát!

Přítomnost hlídek má i preventivní účinek

Víkendovým kontrolám motoristů po celém území Středočeského kraje věnovali policisté a policistky značnou pozornost. Do všech tří etap se podle Chalupových slov postupně zapojilo 1397 uniforem, a to nejen dopraváků; na silnice vyrazili i příslušníci pořádkové a cizinecké policie.

S hlídkami se řidiči setkávali především na komunikacích s vyšším dopravním zatížením a také v dopravně rizikových místech. Právě tam přítomnost hlídek nejenom vede k odhalení provinilců, ale už pouhý pohled na policii v akci má i preventivní účinek.

Hlavním cílem akce ostatně nebylo vybírat pokuty, ale na počátku letních prázdnin a období dovolených snížit nekázeň účastníků silničního provozu. Právě to je nejen podle středočeské, ale i pražské policie cesta, jak přispět ke snižování dopravní nehodovosti. Je tudíž evidentní, že se kontroly budou opakovat.