Nekynul fanynkám, které na něho vytrvale čekaly, ale pokoušel se na svět podívat otevřenýma očima. Chvíli mu to nešlo. Dívky tak měly možnost si ho delší dobu prohlédnout. Když si uvědomil, že už zase vidí, jen zakoktal: „Já jsem tam nic neviděl. Můj pocit z pobytu uvnitř? Šílený. Tak to asi jsou moje dojmy," mluvil trhaně.

Zpěvák Tomáš Klus se právě stal kmotrem nového autobusu. Autobusu, který nepotřebuje světlo. Je zařízen tak, že uvnitř je tma. Jinak řečeno, je to pokračování Kavárny Potmě, projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška, který pomáhá nevidomým. A právě nevidomí v autobuse budou, stejně jako v „pevné" Kavárně Potmě, obsluhovat.

Úterní křest autobusu se uskutečnil na pražském Ovocném trhu. Přesně v místě, kde stála několik týdnů zmíněná „pevná" Kavárna Potmě se stejným posláním. Tedy s tím, aby si zájemci zašli vypít do tmy kávu a podpořili tak svět nevidomých.

Spolu s Tomášek Klusem se kmotry autobusu stali herci Hana Maciuchová, Anna Polívková, Klára Issová, Pavel Nový a moderátorka Lucie Výborná. Každý z nich si odnesl z pití černé kávy různé pocity. Jeden je ale spojoval: „Svět se tam zastavuje. Najednou cítíte, jak je dobré mít někoho, o koho se můžete opřít, na koho se můžete spolehnout. Já měla uvnitř takového člověka, nevidomou Kateřinu. A já tady slibuji, že až Katka bude potřebovat, může se o mne opřít," řekla herečka Hana Maciuchová jen pár okamžiků poté, co opustila autobusovou tmu.

Zpěvačka Aneta Langerová je se Světluškou a Kavárnou Potmě spojena už dlouhá léta. Návštěva autobusu ji ale překvapila. „Bylo to jiné. Takové, jak bych to řekla, prostě jiné. Oproti klasické kavárně je to příjemnější. Možná je to tím, že člověk je ve výšce a cítí oblé tvary. Zase tam je ale méně prostoru," podotkla patronka Světlušky.

Autobus Kavárna Potmě je dlouhý 18,5 metru, je celý černý, je ale opatřen symboly projektu Světluška, které fosforeskují, autobus tedy není k přehlédnutí. „Přehlédne ho jen blbec," utrousil herec Pavel Nový.
Interiér autobusu pochází ze studia PHA. Architekt Martin Deyl říká, že byli překvapeni množstvím záhybů a revizních dvířek, které jim komplikovaly tvarovou čistotu vloženého designu. „Kvůli jednoduché orientaci je každá z šesti kójí očalouněna jiným materiálem. Orientace v prostoru je tak možná pouze podle hmatu. Prostor autobusu je rozdělen několika dveřmi tak, aby se dovnitř nedostalo světlo," uvedl Marek Deyl.

Návštěva kavárenského autobusu stojí sto korun. Za ni návštěvník dostane nejen kávu a hrneček, ale především zažije pocity, které zažívají nevidomí. S jediným rozdílem. Když vystoupí z autobusu, uvidí svět kolem sebe…

Kam přijede autobus Kavárny Potmě:

13. – 15. červenec – Ostrava, NC Nová Karolina
27. – 28. červenec – Uherské Hradiště, LFŠ
25. – 26. srpen – Praha, Zoo
9. – 12. září – Brno, centrum
14. – 16. září – Jičín, Město pohádky
21. září – Říčany, Masarykovo náměstí
29. – 30. září – Hradec Králové, centrum
6. – 7.října – Písek, filmový festival

Světluška

- je dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu založený na solidaritě a dobré vůli lidí, kteří se rozhodli darovat nevidomým trochu pomyslného světla. Světluška pomáhá dětem a dospělým s těžkým zrakovým postižením. Je oporou pro ty, které nelehký životní osud postavil před každodenní výzvu: znovu a znovu se učit životu ve tmě - bez pomoci jednoho z nejdůležitějších lidských smyslů. Patronkou projektu je zpěvačka Aneta Langerová.

Čtěte také:

Tomáš Klus a další celebrity pokřtil autobus kavárny Potmě. Máme fotky!