„Asistenti se osvědčili zejména při práci ve vyloučených lokalitách. Díky jejich práci se snížil i počet výjezdů městské policie," uvedl ředitel Městské policie Kutná Hora Václav Mareček.

To je také jeden z důvodů, proč se kromě dvou výše zmíněných asistentů přidají ještě další. „Vždy jsme měli ještě jednoho asistenta ze strany ministerstva vnitra, který měl smlouvu na  rok. Ten by mě ve své práci pokračovat. Kromě něj ale příští rok přibudou ještě další čtyři," vysvětlil Václav Mareček.

Bude se jednat o asistenty, kteří budou pracovat pod záštitou ministerstva práce a sociálních věcí a jednou z jejich nesporných výhod bude to, že jsou přijímáni na tři roky.

Předcházení konfliktním situacím

Město Kutná Hora tak bude mít příští rok v terénu sedm asistentů prevence kriminality. Obvykle se jedná o pracovníky, kteří dobře znají vyloučené lokality a s jejich obyvateli umí dobře komunikovat. Často tak předcházejí konfliktním situacím a umí účinně zasáhnout dříve, než je potřeba zásahu městské, případně státní policie.

Spolupráce asistentů prevence kriminality a Městské policie v Kutné Hoře je podporována také ze strany města. To na jejich činnost už několikátým rokem pravidelně vyhrazuje potřebné finanční prostředky.

Čtěte také: Preventisté Bezpečného Kolína se vrátí i příští rok