V areálu mezi ulicemi Celetná, Železná a Kamzíkova měl vzniknout obrovský luxusní hotel. Smlouvu o tom uzavřelo hlavní město v roce 1995 jako majitel poloviny objektů se soukromým investorem, jemuž patřila polovina druhá. Kromě Sixtova domu projekt zahrnoval domy U kamenného ptáka, U uherské koruny, U jednorožce, U bílého koníčka, U černého slunce, U Kamenného beránka a U bílého vlka.

Pronájem měl trvat do konce roku 2081, ale podmínkou po několikanásobném prodloužení smlouvy bylo, že se zde do 19. září letošního roku začne alespoň stavět. Nestalo se ale vůbec nic a tak po uplynutí třicetidenní „ochranné lhůty“ bylo již podle posudku Advokátní kanceláře Kříž od 20. října v působnosti Rady hlavního města smlouvu vypovědět.

Výstavba v Praze. Ilustrační foto.
V Praze chybí byty. Stavby brzdí byrokracie

To tak dnes učinilo a začíná tak běžet půlroční výpovědní lhůta. Podle informací z magistrátu se nyní bude město snažit polovinu, které není vlastníkem, odkoupit a zároveň „vymyslet“, jak s celým objektem (pokud se záměr podaří realizovat) dál naložit.

Ať vše dopadne jakkoli, jisté je, že vypovězením smlouvy bude moci město do objektu investovat alespoň v rámci minimální údržby. Tak, aby nemuselo dojít k demolici pro zchátralost, na což investor podle mnoha náznaků čekal.

Sama společnost Akroterion však podle svých slov od hlavního města Prahy zatím neobdržela oficiální písemné stanovisko k jednání o ukončení nájemních smluv k projektu hotelu Ritz-Carlton. Po jeho obdržení společnost situaci vyhodnotí a rozhodne o dalších krocích.