Minulý týden oficiálně začala stavba skladu, hotovo by mělo být do konce července příštího roku. Zemní práce přitom začaly v červenci.

V hale s plochou 95 tisíc metrů čtverečních najde práci až 2000 stálých zaměstnanců a do tří let od otevření by zde mělo vzniknout i dalších 3000 sezonních pracovních míst.

Společnost Amazon bude výstavba obří haly stát kolem sto deseti miliónů euro, přičemž obec Dobrovíz by měla dostat od developera každý rok do obecní kasy jeden milion korun.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek uvedl, že vláda s Amazonem jedná kvůli stavbě druhého distribučního centra. To mělo původně mělo být v Brně, ale kvůli průtahům ohledně územního plánu developer od záměru ustoupil.

Obec, která stavbu odsouhlasila loni v květnu, si ale zadala více podmínek pro její realizaci. Jednou z nich je například modernizace čističky odpadních vod.

Rozhovor s Martinem Šafrem, starostou obce Dobrovíz

Ovlivní nějak devítiměsíční stavba obyvatele Dobrovíze?

Myslím si, že zásadně ne, protože jsou připraveny objízdné trasy a díky nim se všechna doprava spojená se stavbou obci vyhne.

Kudy budou tedy kamiony na stavbu jezdit?

Kamiony budou jezdit směrem z rychlostní silnice R6, takže se nám úplně vyhnou. Pokud by se jezdilo 
z kněževeské betonárky, mohla by se použít doprovodná silnice na letiště. Dopravní trasy jsou tedy všechny řešeny mimo území obce.

Bude slyšet hluk z projíždějících kamionů do obce?

Myslím si, že hluk do obce určitě nedolehne.

Obec dostane každý rok příspěvek jeden milion korun od developera. Jak peníze využijete?

Chtěli bychom dokončit chodníky a silnice. Dále chceme v obci rozvíjet služby, především pak zřídit technické služby, protože pořádek v obci v této chvíli není takový, jak bychom si ho představovali. Také chceme rozšířit sportovní areál, abychom rozvíjeli sportovní aktivity v obci. Bylo by také dobré přispět penězi i na kulturní akce.

Na jakých podmínkách se nakonec dohodlo občanské sdružení Občané pro Dobrovíz s developerem a firmou Amazon?

O tom já bohužel nic nevím, protože jsem ještě s tou smlouvou nebyl ani seznámen. Obec si určila svoje podmínky pro stavbu 
a oni s nimi jednali úplně samostatně.

Jaké byly tedy podmínky 
Dobrovíze?

Co se týká podmínek 
o spolupráci, měli jsme požadavek na výstavbu obchvatu, který by měl být dokončen stejně s projektem. Dále zajištění protihlukové stěny 
v obci, pravidelný roční příspěvek do obecní kasy, modernizaci stávající čističky odpadních vod plus následný provoz. Potom ještě i to, aby občané v Dobrovízi nemuseli platit stočné.

Zaregistroval jste už zájem občanů Dobrovíze o práci v Amazonu?

Dobrovíz není zrovna obec, která by trpěla nezaměstnaností, ale určitě se tady našli i lidé, kteří se na místa v Amazonu ptali. Myslím si tedy, že i místní obyvatelé budou mít o práci zájem.

Povede Dobrovízí hromadná doprava pro zaměstnance Amazonu?

Už se o tom jednalo a Amazon u svých skladů bude stavět malé autobusové nádraží, kam budou autobusy svážet zaměstnance, takže nebudou jezdit přes obec. Už dnes nám developer přispívá na provoz linky 306, která jezdí z Dobrovíze k metru na Zličín. Co se však týká Amazonu, tak 
k nám žádná autobusová doprava nepovede.