"Takto zásadní přestavba letounu trvá minimálně deset měsíců," řekl Deníku mluvčí Aera Vodochody Tobiáš Tvrdík.

Tyto verze své "vlajkové lodi" chce největší český výrobce letadel v budoucnosti nabízet také dalším zákazníkům a zvýšit tak podíl vojenských letadel na svých tržbách. Dosud na ně připadala asi třetina, dvě třetiny přinášel výrobní program civilních letadel. "Do budoucna bychom tento poměr chtěli obrátit," konstatoval Tvrdík.

Bojový letoun L-159 Alca
Aero se dohodlo s armádou na vylepšení letounů L-159

Vlastní nové letouny přestala továrna ležící pár kilometrů na sever od metropole vyrábět v roce 2003, poté se zaměřila na výrobu celků letadel pro jiné společnosti. Nyní mění svou strategii a chce se více zaměřit na výrobu vlastních strojů – kromě L-159, jež je firma už nyní schopna znovu začít vyrábět, půjde o stroj L-39NG. "Je to nová generace legendárního cvičného letounu L-39, která je momentálně ve vývoji," vysvětlil Tvrdík. Nyní firma s 1950 zaměstnanci vyrábí první díly ke dvěma prvním prototypům.

BÝVALÝ ŘEDITEL AERA ZAČAL V ÚSTÍ VYRÁBĚT LETADLA.
Bývalý šéf Aera Vodochody: Do dvou let vyrobíme čtyři letadla měsíčně

Provoz Aera si dnes prohlédl předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Přiletěl z leteckého muzea v Mladé Boleslavi na replice německého historického letounu Klemm L25 z 20. let minulého století. "Když jsme přistávali, tak šla nahoru jedna Alca. Bylo to takové setkání generací," pochvaloval si Hamáček.

Ilustrační foto
Posudek EIA pro Letiště Vodochody znovu projedná ministerstvo

Aero Vodochody pro zahraniční letecké společnosti nyní vyrábí zejména náběžné hrany křídla pro dopravní letouny CSeries kanadského výrobce Bombardier a různé části víceúčelového vojenského transportního letounu KC-390 brazilské společnosti Embraer. I tyto projekty firma považuje za klíčové.

"Na přípravě těchto dvou letounů jsme se podíleli už od samého začátku. Byli jsme součástí vývoje a naše vývojové oddělení pracovalo přímo na těchto letounech," dodal Tvrdík. Vývoj takto složitých součástí letadel běžně trvá tři až pět let.