Kromě primátora nebyli voleni ani další členové rady, s tím ale plán koalice Spolu dopředu počítal. Jednat začali zastupitelé v 9 hodin ráno. Až po sedmi a půl hodinách jednání vystoupil jako oficiální kandidát Bohuslav Svoboda. A začala rozprava přímo o konkrétní kandidatuře.

Bohuslav Svoboda už primátorem Prahy byl mezi lety 2010 a 2013. Nyní se jím měl stát díky hlasům koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a zastupitelů ANO. „My jsme se pro tuto chvíli dohodli, že ctíme vítěze voleb, podpoříme volbu pana docenta Svobody primátorem," řekl lídr ANO Patrik Nacher.

"Jsme připraveni skutečně navrhnout Bohuslava Svobodu jako kandidáta na primátora, jsme připraveni mu dát plný počet hlasů a v tomto směru vítáme to, že právě ANO je připraveno Svobodu jako lídra Spolu podpořit. Bereme to jako další krok, kdy jsme ustavili výbory zastupitelstva, a čekáme, že by na to mělo navazovat dovolení celé rady," dodal předseda zastupitelů Spolu Zdeněk Zajíček (ODS). Nikdo jiný ale nebyl ochoten Svobodu podpořit.

Poslanec ODS Bohuslav Svoboda
Pražská rarita: Město povede nový primátor Svoboda a stará rada. Hřib skončí

Když si vzal slovo pirátský zastupitel David Bodeček, překvapil všechny návrhem protikandidáta do volby primátora. „Vzhledem ke kontinuitě a s ohledem na výsledky voleb navrhuji jako jedinou možnou kandidátku na post primátorky Hanu Kordovou Marvanovou,“ oznámil jméno zastupitelky a senátorky, která v koalici Spolu reprezentuje TOP 09.

"Beru to od Davida Bodečka jako humor a kandidaturu nepříjmám,“ odmítla Hana Kodrová Marvanová. Bodeček přesto po několika hodinách rozhodl kandidaturu Kordové Marvanové navrhnout. A Marvanová znovu odmítla.

Váhající zastupitelka

Byla to ale zároveň ona, kdo měl v rukou volbu Svobody jako primátora. Zastupitelé Spolu a ANO mají dohromady většinu jednoho hlasu. A ačkoli Kordová Marvanová podporuje Svobodu do funkce primátora, v tomto hlasování podle webu aktualne.cz váhala, zda pro něj zvedne ruku. "Docent Svoboda mou podporu má, ale nechci podporovat výlučnou dohodu s ANO," řekla. 

Spolu a ANO tak buď musí do příště přesvědčit zastupitelku, aby změnila postoj, nebo hledat hlas jinde. Musel by ale podle všeho přijít od některého zastupitele SPD, protože ostatní strany odmítly Svobodu volit. Nyní má Spolu jako vítěz voleb čas několik týdnů, aby Svobodovi podporu vyjednalo.

"Ukázalo se, že výhružky koalicí s ANO a teátrální odcházení od stolu nebylo založeno na reálných počtech. Teď se naplňují naše slova a věříme, že se můžeme vrátit ke stolu a jednat. Hrozba právní nejistoty 'dvojprimátorství' zažehnána," napsal na sociálních sítích náměstek primátora a lídr STAN Petr Hlaváček.

Bohuslav Svoboda byl z toho, jak jednání dopadlo, zklamaný. "Vždy mi šlo o zájmy Pražanů. Pevně jsem věřil tomu, že úplně stejně to má všech zbývající 18 zastupitelů, které mám v týmu. Dnes se ukázalo, a osobně musím říct, že je to pro mě lidské zklamání, že ne všichni cítí zodpovědnost stejně. Pro někoho je důležitější jeho image než služba Pražanům a budoucnost města. Za mě je to pozérství!," napsal Deníku v SMS zprávě s jasnou narážkou na toho, nebo ty, z klubu Spolu, kteří si v této volbě podporu lídra rozmysleli. Konkrétní jméno ale neuvedl.

Spolu vyjednává o menšinové vládě v metropoli

Koalice Spolu vede po krachu vyjednávání s Piráty jednání o budoucí pražské vládě s ANO 2011. Ta by měla být menšinová, obsazená vítězem voleb a její podpora od ANO by byla časově omezená. Zatím strany shodu nenašly, a proto nedošlo na projednání obsazení rady, kompetence jejich členů a programové prohlášení. Proto měla být volba radních odložena.

„Fakt, že jsme v některých oblastech zatím nenalezli shodu, nevnímám nijak tragicky. Je to nejen známkou toho, že na některé věci máme z podstaty jiný pohled, ale také toho, že informace, které úmyslně a účelně šířili Piráti a Praha Sobě o tom, jak jsme s hnutím ANO již dávno domluvení, byly lživé,” uvedl před jednáním zastupitelů Svoboda.

Mezi sporné oblasti patří například téma dopravy či rozšíření kapacity středních škol a problém jejich spádovosti. „S ANO jsme se neshodli v oblasti dopravy, která je prioritou koalice SPOLU. Neshodu vidím v krocích, jak tuto oblast přeorganizovat a zároveň zajistit dostatečné finanční zdroje pro potřebné kroky k zlepšení situace. Jednotlivé oblasti dopravy vnímáme jako propojené nádoby a nelze proto z nich vytrhávat jednotlivosti, které mohou tuto oblast ještě více poškodit. Zejména se to týká dopravního podniku a Technické správy komunikací – a to jak z pohledu investičního, tak provozního,“ řekl předseda zastupitelů Spolu Zdeněk Zajíček (ODS) Podle informací Deníku je třeba například najít shodu na nové podobě jízdného v MHD.

Zleva: Zdeněk Zajíček, Jan Wolf a Bohuslav Svoboda z koalice Spolu.
Koalice Spolu hodila Piráty přes palubu. Jednat bude o menšinové radě

Spolu chtělo zvolit Svobodu, který by ve funkci primátora ale nebyl členem rady. Ta by do volby nového kompletního vedení města pracovala ve složení, které vzešlo z minulých voleb.

 „Pokud bude Bohuslav Svoboda zvolen, bude jediným statutárním zástupcem města. Pokud by se něco, nedej bože stalo, nebude, kdo by svolal radu, zastupitelstvo a podobně,“ upozornil na začátku rozpravy k volbě primátora lídr Praha sobě Jan Čižinský.

Povolební jednání v Praze. Bohuslav Svoboda.
Pražské ANO předložilo Spolu podmínky k toleranci dočasné menšinové rady

Řada zastupitelů Pirátů a Prahy sobě považuje volbu primátora, který není členem rady, za problematické. Někteří upozorňovali na komplikace při řízení města, někteří pak rovnou pochybovali, že je takový stav v souladu se zákonem o hlavním městě Praze.

Pražští zastupitelé ale mohou zvolit nového primátora, aniž by zvolili celou novou městskou radu. Dosavadní primátor a jeho náměstci by se při zvolení nového primátora stali řadovými členy rady. Nový primátor by pak nebyl členem rady, ale disponoval by jeho pravomocemi. Vyplývá to podle ČTK z aktuálního vyjádření ministerstva vnitra, které si magistrát vyžádal.

Piráti však byli připraveni napadnout u soudu případnou volbu Svobody primátorem, kdyby zároveň zůstali ve funkcích i dosluhující radní. Na zastupitelstvu to řekl místopředseda zastupitelů Pirátů Viktor Mahrik. I tento plán se prozatím odkládá.